1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kutsunnoissa myös suitsitaan syrjäytymisvaaraa – "Tämä on tilaisuus näyttää nuorille miehille, että heistä välitetään"

Maanantaina alkaneet kutsunnat koskevat tänä vuonna runsasta 30 000 nuorta. Heitä odottavat puolustusvoimien lisäksi nuorisotyön ammattilaiset, sillä kyseessä on viimeinen mahdollisuus tavoittaa kokonainen ikäluokka suomalaismiehiä.

Kotimaan uutiset
Etsivän nuorisotyön koordinaattori Pirita Kylmä juttelee nuorelle.
Kalle Niskala / Yle

Tänä vuonna kutsunnat koskevat pääosin vuonna 1998 syntyneitä. Kutsuntatilaisuuksia järjestetään lähes 250 paikkakunnalla. Puolustusvoimien lisäksi nuorista ovat kiinnostuneet myös etsivän nuorisotyön tekijät, joiden pakeille tie käy kutsuntalautakunnan jälkeen.

– Sitä kautta on mahdollisuus saada tukea niihin arkipäivän haasteisiin, joita mahdollisesti on tullut 18 ensimmäisen vuoden aikana. On erinomainen asia, että etsivä nuorisotyö on mukana, sanoo Pohjanmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Mika Piiroinen.

Piiroisen mukaan suomalainen nuori mies on tänäkin kutsuntavuonna erinomainen: kohtelias ja toiset huomioon ottava. Tällä on myös hyvin samankainen arvomaailma kuin on ollut 10–20 vuotta sitten. Valtaosalla ei ole selätettävään erityisiä haasteita, mutta kutsunnat ovat tärkeä tilaisuus myös sosiaaliselta kannalta – kyseessä on viimeinen mahdollisuus tavoittaa kokonainen ikäluokka nuoria miehiä.

– Tällöin myös kunnan edustajat ja nuorisotyöntekijät tavoittavat nuoret, ja tätä aspektia kutsunnoista ei aina ehkä tiedosteta, muistuttaa Piiroinen.

Nuorisotyön tekijä väläyttää koko nuorison kutsuntoja

Kokkolalainen Etsivä nuorisotyö -koordinaattori Pirita Kylmä sanoo, että suurin osa asiakkaista tulee palveluksesta sen keskeytettyään. Aina muutamalle saadaan jo kutsunnoissa istutettua tieto siitä, mistä voi saada apua suunnitelmiin arkea koskevista asioista. Asuminen, raha-asiat ja opiskelut eivät ole kaikille itsestäänselviä.

– Tämä on tilaisuus näyttää nuorille miehille, että heistä välitetään. Että he eivät vain ole astumassa kauhean viralliseen palvelukseen, vaan heidän hyvinvointiaan ajatellaan kokonaisuuden kannalta, sanoo Kylmä.

Nuoria kutsunnoissa Kokkolan kaupungintalolla.
Kalle Niskala / Yle

Kylmä olikin valmis harkitsemaan niin sanottuja nuorisokutsuntoja, joissa voitaisiin kohdata sekä tytöt että pojat ja joista tie muualle kuin asepalvelukseen voisi olla helpompi kuin nykyjärjestelmässä. Toinen juttu on hänen mukaansa se, mihin ikävaiheeseen se voisi naisilla ajoittua.

Everstiluutnantti Mika Piiroinen ei ota kantaa tarpeeseen naisten "kutsunnoille".

– Pidän itse hyvänä sitä, että naisilla on mahdollisuus hakeutua vapaaehtoisesti asepalvelukseen. Ilahduttavaa on, että ainakin Pohjanmaalla näiden naisten määrä on ollut kasvussa.

Lue seuraavaksi