1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

170 kilometrin lenkki Mont Blancin ympäri on ultrajuoksijan unelmien täyttymys

Kemiläinen Vesa Aurala hurahti viitisen vuotta sitten polkujuoksuun. Nyt edessä on pitkäaikaisten haaveiden täyttymys, kun mies pääsee lähtöviivalle arvostetussa Ultra Trail du Mont Blanc -juoksukilpailussa. Edessä on 170 kilometriä ja 10 000 nousumetriä.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Vesa Auralan tossu syö keminmaalaista kivirakkaa ja neulaspolkua kevyesti. Ja syytä onkin, sillä tulevana viikonloppuna edessä on tähänastisen polkujuoksijan uran huipennus: 170-kilometrinen Ultra Trail du Mont Blanc (siirryt toiseen palveluun) Ranskan Alpeilla.

– Voi sanoa, että siitä asti, kun hurahdin tähän polkujuoksuun noin viitisen vuotta sitten, niin on ollut ajatus heti että "kun joskus olis niin kova jätkä, että tuonne pääsis", Aurala kuvailee.

Nyt hän on. Takana on useita ultrajuoksuja Suomessa ja Pohjoismaissa, sillä UTMB-kisaan ei kylmiltään edes pääse. Auralan kohdalla pelkästään pääsy kisoihin oli parin vuoden projekti.

– Ultrajuoksut on pisteytetty vaativuuden mukaan. UTMB:lle pääsemiseen pitää olla pisteitä ja sitten pääsee vasta arvontaan. Itse pääsin viime vuonna arvottavien joukkoon ja tänä vuonna sitten itse kilpailuun.

170 kilometriä, 10 000 nousumetriä

Ultra Trail du Mont Blanc kiertää Mont Blancin massiivin noin 170 kilometrin lenkkinä. Jylhissä alppimaisemissa nousua kertyy 10 000 metriä. Siis kymmenen kilometriä pystysuoraan mitattuna.

– Ja ne pitää tulla myös alas, muistuttaa Aurala.

– On maailmalla tapahtumia, missä nousua on merkittävästi enemmänkin, mutta tästä tekee erikoisen se että tämä on oikeastaan se tapahtuma, mihin polkujuoksussa on osallistuttava. Tämä on "se" tapahtuma, Aurala sanoo.

Maisemiakin ehtinee katsella

Meri-Lapissa valtavia nousumääriä ei oikein voi harjoitella. Aurala on laskenut, että esimerkiksi treenimaastoina sinänsä oivallisen Kallinkankaan laskettelumäki pitäisi nousta ylös noin 280 kertaa, jotta nousua kertyisi kymmenen kilometrin verran.

Autenttisista ympäristöistä on hyvä hankkia edes jonkinlaista kokemusta, mutta tärkeintä on monipuolinen harjoittelu ja kuntopohja. Auralakin viettää aikaa lenkkarien lisäksi polkupyörän päällä niin maastossa kuin maantielläkin.

Mont Blancin koitoksessa Vesa Auralan tavoitteena on ennen kaikkea olla starttiviivalla valmiina ja päästä maaliin ehjänä. Reitin aikana ehtinee katsella jopa maisemia.

– Kyllä se niissä mäissä vauhti on niin hidasta, että ehtii katselemaan.