1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Rehtori: Pokémon Go kuuluu myös kouluun – säännöt vain selviksi

Viime aikojen villitykseksi noussut Pokémon Go -peli on puhuttanut näinä aikoina koulua aloittelevia opettajia. Osin ollaan odottavalla kannalla ja katsotaan mitä tuleman pitää, joku kaipaisi ohjeitakin. Opetushallitus taas luottaa keväisiin ohjeisiin kännykän käytöstä koulussa.

Kuva: Terri Niemi / Yle

Keskustelu tunnistetaan niin Opettajien ammattijärjestössä, kuin opetushallituksessakin. Lakimies Laura Francke sanoo, että erityisohjeita ei yksittäisen pelin vuoksi ryhdytä laatimaan. Kännyköiden ja muiden mobiililaitteiden käyttöä käsitellään keväällä julkaistussa järjestyssääntöohjeessa.

– Ohjeessa sanotaan, että kännykkää voidaan käyttää opetuksessa, mikä on hyvin suositeltavaakin. Sitähän perustelee nyt käyttöön otettu opetussuunnitelmakin.   

Edelleen suositus toteaa, että opettaja voi kieltää oppituntia häiritsevän kännykän käytön. Käyttö voidaan kieltää yksittäistapauksessa myös välitunnilla, jos sitä käytetään häiritsevästi tai kiusaamiseen.

Opetushallituksen lakimies Laura Francke sanookin, että tarvetta erillisohjeisiin ei ole.

 – Meillä on kuitenkin koulussa asiantuntevat rehtorit ja opettajat. Kyllä he tuntevat lasten arjen tässäklin asiassa parhaiten varmaan parhaiten.Tietysti siinä tulee uusia näkökulmia koulun arkeen pohdittavaksi.

Rehtori odottaa haasteita

Kokkolalaisen Pentti Kuosmasen koulussa on lähes 400 oppilasta ja päälle runsaat 120 evakkokoululaista.

Rehtori odottaa Pokémonin tuovan opettajille haasteita, mutta ei kannata jyrkkää kieltolinjaa. Kieltojen sijaan Kuosmanen pohtii ennemmin pelin tuomia mahdollisia hyötyjä opetuksessa.

Nythän meillä on virike lisätä liikuntaa Pokémonin kautta.

Rehtori Pentti Kuosmanen, Kokkola

 – En halua lähestyä peliä uhkana. Oppilaan arkipäivän ilmiöt ovat, ja niiden pitää olla osa tämän päivän koulua.

Kuosmanen arvioi, että peliä pyritään hyödyntämään liikuntatunneilla.

–  Jo kevällä, ennen kuin koko Pokémonista oli mitään tietoa, puhuimme liikkuvasta koulusta. Mietimme, kuinka tekisimme valvottuja puolen - ja kilometrin välituntilenkkejä koulun turvalliseen läheisyyteen. Nythän meillä on virike lisätä liikuntaa Pokémonin kautta. Lisäämme siihen  valvontaa mukaan ja laajennetaan ulottuvuutta.

Myös lakimies Laura Francke korostaa pelin mukanaan tuomaa lisääntynyttä liikuntaa, sekä turvallisuusnäkökulmaa.

– Vaikka koulun alueella saisi välitunnilla käyttää kännykkää, niin kouluhan voi kieltää perusopetuksen oppilailta koulun alueelta poistumisen. Jos olisi joku pokestoppi koulun alueen lähellä, sinne ei saisi mennä.  Varmaan siinä tulevat pohdittavaksi myös turvallisuuskysymykset. Jos on vilkasliikenteinen katu lähistöllä, millä tavalla ohjeistetaan pelaavia oppilaita varomaan autoja.

Varmaan siinä tulevat pohdittavaksi myös turvallisuuskysymykset.

Lakimies Laura Francke, Opetushallitus

Yhteinen kännykkäkulttuuri auttaa

Rehtori Penti Kuosmanen suhtautuu tulevaan luottavaisesti. Koulussa on oppilaiden kanssa yhdessä sovittu kännykkäkulttuuri, ei ole ollut tarvetta ottaa esimerkiksi puhelimia pois.

– Me olemme perinteisesti puuttuneet  herkästi esimerkiksi What’s up-juttuihin. Olemme ottaneet asiat puheeksi luokkien ja vanhempien kanssa,jos jokin on mennyt jollakin  tavalla yli.  Oppilaat on otettu mukaan osaksi ratkaisua. Silloin on myös oppilaiden hyvä sisäinen kontrolli pelannut. Tässäkin jatkamme ihan samalla tavalla, koska pelisäännöistä on sovittu.

Oppilaat eivät käytä kännykkää myöskään välituneilla, sanoo rehtori Kuosmanen.

– Sitähän ei kokonaan voi kieltää, mutta se on suositus.

Koulu ei saa lisätä eriarvoisuutta

Vaikka Kuosmanen miettiikin Pokémon Go-pelin soveltamista koulutyöhön, hän ei halua olla lisäämässä eriarvoisuutta. Kaikilla koululaisilla ei ole mahdollisuutta käyttää peliä.

– Asia täytyy ottaa ilman muuta huomioon. Emme vaadi, että peli olisi kaikilla. Mikäli koulussa jotakin opetuksellisesti toteutetaan, koululla täytyy olla siihen laitteet ja välineet. Se on sellainen mietinnän paikka, jota ei ole tällä hetkellä valmiiksi mietitty. Koulu ei ole asettamassa minkäänlaisia laitehankintapaineita. Kunnioitamme kotien linjauksia.