Leirikoulut Välimerellä historiaa – koulujen retkikohteet löytyvät nyt läheltä

Etelä-Euroopan lomakohteet olivat suosittuja leirikoulukohteita vielä viime vuosikymmeninä. Opetushallituksen ohjeistuksen ja huonontuneen taloustilanteen vuoksi leirikoulut ja luokkaretket tehdään nyt lähelle.

luokkaretket
Koululaiset ovat lähdösä luokkaretkelle.
YLE Keski-Suomi / Mikko Malm

Pitkään jatkunut kehno taloustilanne on saanut koulut muuttamaan leirikoulukäytäntöjään. Esimerkiksi Oulun Kastellin koulun rehtori Timo Salmi kehottaa luokkia miettimään, käytetäänkö kerätyt rahat linja-autolla liikkumiseen vai matkakohteeseen tutustumiseen.

– Läheltä löytyy paljon nähtävää ja opittavaa. Meillä kiinnostavia paikkoja ovat esimerkiksi Kierikkikeskus, Tietomaa, Turkansaari, taidemuseo, Hailuodon Marjaniemi ja Syötekeskus. En kannusta lähtemään ulkomaille, mutta kaikki on tietenkin mahdollista.

Leirikoulut kannattaisi järjestää aikaisemmin kuin viimeisen vuoden keväällä oppimismotivaation vuoksi.

Petri Heikkilä

Lähimatkailuun kannustaa myös opetushallituksen linjaus

Vuonna 2006 eduskunnassa ihmeteltiin, miten isolla budjetilla järjestettävien ulkomaan leirikoulujen kustannukset ovat sopusoinnussa perusopetuksen maksuttomuuden kanssa. Asian tiimoilta nousseen keskustelun jälkeen opetushallitus laati asiasta tiedotteen, jossa muistutettiin retkien ja leirikoulujen olevan osa koulun toimintaa ja sen perusopetusta.

En kannusta lähtemään ulkomaille, mutta kaikki on tietenkin mahdollista.

Timo Salmi

Opetushallituksen kouluneuvos Petri Heikkilän mukaan retket ja leirikoulut ovat osa maksutonta perusopetusta, mutta täydentävä varainkeruu on myös mahdollista.

– Toivomme, että matkojen toteutus olisi maltillista. Leirikoulut kannattaisi järjestää aikaisemmin kuin viimeisen vuoden keväällä oppimismotivaation vuoksi. Kukaan ei saa jäädä pois yhteiseltä matkalta sen vuoksi, ettei ole varaa maksaa tai ei ole kyennyt osallistumaan yhteiseen varainkeruuseen.

Vessapaperin myynti vauhdittaa matkaa?

Vielä 1990-luvun alkupuolella luokkaretkiä rahoitettiin muuan muassa keräyslasin ja vessapaperin myynnillä. Timo Salmen mukaan matkarahat kerätään nykyään muilla keinoin.

– Tietenkin kaikki riippuu luokan oppilaiden ja heidän huoltajiensa omasta aktiivisuudesta. Meillä Kastellin koululla järjestetään paljon erilaisia tilaisuuksia, on kahvituksia ja myyjäisiä talon omalle väelle. Luulenpa, että vessapaperin myynti varainkeruuna on jo vähentynyt.

Opetus ei voi riippua vanhempien tulotaustasta, perusopetuksen täytyy olla kaikille tasa-arvoista.

Timo Salmi

Vanhemmat huolissaan kustanuksista

Opetushallitus ja koulut ovat saaneet huolestuneita yhteydenottoja myös koululaisten vanhemmilta. Jos perheellä on useampia lapsia koulussa, leirikouluista ja luokkaretkistä voi syntyä sellaisia kustannuksia, että kaikki eivät pysty niitä maksamaan. Rehtori Timo Salmen mielestä nämä asiat tulee ottaa aina huomioon.

– Hyvin vähän näistä on jouduttu neuvottelemaan, hyvä ennakkosuunnittelu on auttanut selvittämään mahdolliset omakustannekulut. Pyrimme sovittelemaan asiat niin, että kaikki pääsevät mukaan leirikouluun tai luokkaretkelle. Opetus ei voi riippua vanhempien tulotaustasta, perusopetuksen täytyy olla kaikille tasa-arvoista.