Pakko ei ole pakko 18-kertaiselle suomenmestarille: Maksetaan sakot ja pelataan vaan

Pesäpalloliitto vaatii Superpesiksen kotijoukkueilta katettuja katsomoja seuraavalle kaudelle. Ei onnistu ensi kesäksi, sanoo Sotkamon Jymyn Juha Tanskanen. Mutta jo seuraavassa hengenvedossa puhutaan Sotkamon Hiukan stadionin kehittämisestä kokonaan uuteen suuntaan.

urheilu
Sotkamon pesäpallostadion ilmasta kuvattuna
Heikki Rönty / Yle

– Otetaan vastataan sakot ja sanktiot mitä tulee ja pelataan vaan, sanoo Sotkamon Jymyn superpesisjoukkueen hallituksen puheenjohtaja Juha Tanskanen.

Pesäpalloliiton vaatimus katetusta katsomosta miesten Superpesiksen kotiotteluissa ei ole uusi. Ensi kaudella pitäisi miesten Superpesiksessä olla joukkueiden kotiottelussa katetussa katsomossa tilaa 1 500 ja naisten superpesiksessä 750 henkilölle. Liitto vaati sateensuojaa kentille jo vuoteen 2014 mennessä, nyt raja on asetettu vuoteen 2017.

Superjymyn hallituksen puheenjohtaja Juha Tanskanen myöntää, ettei Sotkamon Jymy pysty täyttämään Pesäpalloliiton vaatimusta katetusta katsomosta ensi vuoteen mennessä.

Taustalla on olosuhteiden kehityksessä pysyminen ja lisääntyneet mukavuusvaatimukset, sanoo Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Mika Helminen.

Tulemme sanktioimaan seuroja, jos olosuhdevaatimukset eivät täyty. Lisäksi sanktiotasoa pitää vuosittain tarkistaa.

Mika Helminen

– Ajatellaan katsojan viihtyvyyttä. Vesisade ja Superpesis-ottelu on hankala yhtälö. Nykyiset ihmiset ovat vaativampia kuin ennen, yksittäisessä ottelussa sade merkitsee aika isoa lovea ottelun ja samalla seuran tuloihin.

Sateinen keli näkyy myös tilastoissa. Esimerkiksi miesten Superpesiksen runkosarjassa otteluiden katsojakeskiarvo on tänä vuonna 1 299, eli 90 katsojaa ottelua kohden vähemmän kuin viime vuonna.

Kajaanissa ei vielä tiedetä

Kajaanin Pallokerhon naisten (siirryt toiseen palveluun) Superpesis-taival on tasan yhden kauden mittainen. Vaatimus katetusta katsomosta ei täytenä yllätyksenä Kajaaniinkaan tullut, mutta paljoa vaatimuksen täyttämiseksi ei ole tehty.

Puheenjohtaja Jorma Säkkinen sanoo Kajaanissa olevan 500 katsojapaikkaa betonikatsomon lipan alla.

– En osaa sanoa pitääkö meidän hakea poikkeuslupaa, ei ole sitä sillä tavalla selvitetty. Asia ei ole ajankohtainen vielä. En tiedä miten tiukasti liitto pitää kiinni tästä. On uusi määräys, eikä kaikilla muillakaan ole yhtäkkiä mahdollisuutta tehdä, sanoo Säkkinen.

Suunnitelmat etenevät tämän syksyn aikana. Paikka on hieno ja kehittäminen on mahdollista.

Juha Tanskanen, SoJy

Pesäpalloliiton Mika Helmisen mukaan seurojen tilanne selvitetään tarkasti syksyn aikana, vaikka nyt on jo tiedossa, että puolenkymmentä seuraa sekä miesten että naisten puolella ei yllä vaatimukseen ensi kesänä.

– Tulemme sanktioimaan seuroja, jos olosuhdevaatimukset eivät täyty. Lisäksi sanktiotasoa pitää vuosittain tarkistaa. Poikkeuslupaa voi hakea ensi kesäksi, mutta sen jälkeisestä ajasta ei ole päätöksiä tehty.

Sarjasta ei kuitenkaan suljeta ketään, vaikka vaatimukset eivät täyttyisikään katsomojen osalta, sanoo Helminen.

– Jos lisenssivaatimukset täyttyvät muilta osin, se ei vaikuta sarjassa pelaamiseen. Sanktiotasoista tehdään päätökset syksyn aikana.

Sotkamossa pelataan suurta

Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen, entinen Superpesis-pelaaja itsekin, on liiton vaatimukset huomioinut. Mitään pikaratkaisua ei Sotkamossa suunnitella.

– Näkisin, että se on osa isompaa kokonaisuutta, jossa Hiukan aluetta tullaan kehittämään.

Vasta valmistuneessa Sotkamo–Vuokatti-alueen kehittämissuunnitelmassa Hiukka nostetaan Sotkamon keskustan tärkeimmäksi kehittämiskohteeksi:

Hiukasta halutaan monipuolinen matkailukohde, joka on osa Vuokatin vetovoimaisuutta samalla kun se tarjoaa olohuoneen sotkamolaisille. Olemassa oleva huoltorakennus on elinkaarensa päässä ja hyvin huonokuntoinen. Sen tilalle toivotaan monipuolista palvelukeskusta, jossa on palvelut sekä stadionille että Hiukan hiekkarannalle. Rakennukseen voisi sijoittua pukuhuoneiden lisäksi ympärivuotista ravintola / kahvilakäyttöä, kulttuuritilaa jne. Stadionin kattaminen ainakin osittain on yksi esille nostettu toivomus. Siten stadionin käyttöä voitaisiin monipuolistaa. Siellä voitaisiin pitää konsertteja, näyttelyjä ja se voisi toimia kisakeskuksena myös talvisin.

Hiukan pesäpallostadion on rakennettu vuonna 1992. Kilpeläinen sanoo, että kate voidaan alustavien arvioiden mukaan tehdä myös nykyiseen katsomorakennukseen, mutta tarkemmat suunnitelmat puuttuvat. Tarkempia suunnitelmia ryhdytään tekemään tulevan talven aikana. Samalla ratkotaan myös sijoituspaikan ongelmia. Stadionilla sijaitsee nykyään myös yleisurheiluratoja, jotka ovat kelvottomia ennätysten tekoon.

En osaa sanoa pitääkö meidän hakea poikkeuslupaa, ei ole sitä sillä tavalla selvitetty.

Jorma Säkkinen, KPK

– Nyt katsomo estää yleisurheilukisojen järjestämisen. Sääntöjen mukaan kentällä pitäisi olla avoin näkyvyys. Vaikka jos Usain Bolt kävisi juoksemassa 200 metrin maailmanennätyksen, sitä ei hyväksyttäisi, koska katsomo estää näkyvyyden.

Vaikka urheilu ja matkailu on Sotkamon kunnan elinvoiman moottori, ei kaikkea voi tiukassa taloustilanteessa heti ja kerralla. Pelkän katsomon kattamisen kulut ovat satojatuhansia euroja, eikä kunta voi olla ainoa maksaja, muistuttaa Kilpeläinen.

– Kunnan taloustilanne on mikä on, ja asioissa edetään tärkeysjärjestyksessä ja päättäjien haluamalla tavalla. Lupaamaan ei voi lähteä mihinkään suuntaan. En usko, että katsomon kate on paikoillaan ensi vuonna, mutta talven aikana suunnitelmia ja laskelmia toteutustavasta ja kokonaissuunnitelmista. Aikanaan tulee päätöksentekoon. Realismia voi olla 2018 tai vuosikymmenen loppupuoli.

Jymy maksaa sakot ja pelaa vaan

Sotkamon Jymy (siirryt toiseen palveluun) on voittanut suomenmestaruuden 18 kertaa, eikä katsomon katteen puute ole mestaruuksia estänyt.

Superjymyn hallituksen puheenjohtaja Juha Tanskanen myöntää Superjymyn keskustelleen Hiukan alueen kehittämisestä kunnan kanssa. Tanskanen ymmärtää kunnan tiukan kannan talousasioissa.

– Emme edellytä, että kunta kustantaa kaiken, mukaan on otettava myös yritykset ja muut julkinen rahoitus. Myöskään Jymy ei voi olla yksin asiasta vastuussa, onhan maa kunnan ja katsomo kunnan taseessa. Mutta se on selvää, että sekä katsomo että rakennukset vaativat tasonnostoa.

Hiukan pesisstadion
Sotkanon Hiukan stadionilla ei ole yhtään katettua katsomopaikkaa. Heikki Rönty / Yle

Tanskanen on toiveissa suunnitelmien laatimisesta hiukan nopealiikkeisempi kuin kunnan miehet.

– Suunnitelmat etenevät tämän syksyn aikana. Paikka on hieno ja kehittäminen on mahdollista.

Kysyttäessä, tuleeko Sotkamoon Suomen hienoin pesäpallostadion, Tanskanen on pitkään hiljaa.

– Jos tuollaista menen sanomaan, niin tuntien kainuulaisen luoteenlaadun, sitä kyllä seurattaisiin tarkkaan, miten se menee. Nyt on mietittävä, uusitaanko koko katsomo vaiko vain katetaan. Ensin suunnitellaan ja hankitaan rahoitus ja sitten tehdään päätöksiä.

Päivitetty 16.8.2016 klo 13:01: Korjattu mestaruuksien määrä oikeaksi. Alun perin jutussa kerrottiin, että mestaruuksia on 16.