Posti kulkee jälleen normaalisti pohjoisessa

Alkukesästä postinjakelussa oli pahoja katkoksia, mutta nyt tilanne on parempi. Postinjakajat ovat kuitenkin joutuneet venymään ja tekemään pitkiä päiviä.

Kotimaa
Nainen hakee postin postilaatikosta

Kesä-heinäkuussa Postilla oli suuria vaikeuksia jakaa postia Lapissa. Moni erikoistarjous jäi saamatta, kun tieto tarjouksesta tuli vasta kampanjan jälkeen, ja saattoipa posti tuoda laskunkin vasta eräpäivän jälkeen.

Nyt tilanne on ainakin jonkin verran parempi, sanoo Postin Lapin alueen pääluottamusmies Jyrki Sutinen. Sutisen mukaan postinjakajat olivat kesällä tiukilla, kun säästösyistä harvaksi trimmattu työntekijämäärä ei riittänytkään kesän aikana.

– Postin henkilöstö kuitenkin haluaisi hoitaa hommansa kunnolla, eli jakaa postin aina työpäivänsä aikana.

Posti: tilanne rauhoittunut

Myös Postin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Eikka Urpilainen sanoo, että pohjoisen postinkantotilanne on rauhoittunut. Esimerkiksi viime perjantaina ei ollut yhtään jakamatonta taloutta.

Postin Järvi- ja Pohjois-Suomen tuotanto-osaston aluepäällikkö Eikka Urpilainen.
Postin Pohjois-Suomen aluepäällikkön Eikka Urpilaisen mukaan Postin säästötavoitteiden taustalla on postiliikenteen väheneminen, kun viestintä siirtyy paperisesta sähköiseksi.Raimo Torikka / Yle

Urpilaisen mukaan Posti resurssoi työntekijöitä kesälle volyymien mukaan, jotta kustannuksia saadaan karsittua. Määrä ei sitten riittänytkään, kun porukkaa joutui sairauslomalle.

– No, siinä on sitten käynyt niin, että meille on tullut äkillisiä sairauspoissaoloja ja kun meillä resurssit on muutenkin tiukalla näiden tiukkojen resurssien vuoksi, niin meillä on ollut hyvin hankala löytää sijaisia sinne.

Postin mukaan työntekijöillä ei ole jouduttu teettämään niin paljoa ylitöitä, että lainmukaiset maksimirajat tulisivat vastaan.

– Ylityörajat ei pauku, me seurataan niitäkin aktiivisesti. Työsopimuslain mukaan henkilö voi tehdä ylitöitä 250 tuntia vuodessa, ja ne rajat ei ole meillä tullut vielä vastaan.

Tulevaisuus näyttää hiljaiselta

Urpilaisen mukaan Postin säästötavoitteiden taustalla on postiliikenteen väheneminen, kun viestintä siirtyy paperisesta sähköiseksi.

– Esimerkiksi jaettavien sanomalehtien määrä on tippunut 1950-luvun tasolle volyymien suhteen, ja muu kirjeliikenne on vähentynyt noin 10 prosenttia vuodessa.

Tulevaisuudessa trendi jatkuu samanlaisena eli lyhyesti sanottuna negatiivisena.

– Meidän arvioissa on tämmönen näkökulma: viidessä vuodessa volyymit tulee puolittumaan.

Rahat loppuvat tulevaisuudessa

Miten voidaan sitten taata tulevaisuudessa postinjakelu haja-asutusalueilla ruuhka-Suomen ulkopuolella? Maksuja ei voi korottaa määrättömästi, postinjakelun harventaminen ei saa kannatusta ainakaan Helsingin ulkopuolella, ja Postin tulee nykyisen lainsäädännön mukaan jakaa postia viitenä päivänä viikossa taloudellisesti kannattavasti.

Jostakin pitää siis saada lisää säästöjä tai lisää rahaa tai molempia.

– Voidaanko maksuja nostaa ja mihinkä asti voi, niin me toimimme osakeyhtiölain perusteella, ja meitä ei valtio tue mitenkään. Missä vaiheessa tulee se, että maksuja ei voi enää korottaa, niin varmasti nyt ollaan lähellä sitä.

Yksi teoreettinen mahdollisuus olisi se, että valtio tukisi kannattamatonta jakelutoimintaa. Pohjois-Suomen aluepäällikkö Eikka Urpilainen ei halua ottaa asiaan kantaa, koska asia kuuluu omistajalle eli valtiolle.

– Tällä hetkellähän postilaki on vielä niin, että viitenä päivänä viikossa pitää viedä nämä yleispalveluvelvoitteen alaiset tuotteet eli käteisellä maksetut kirjeet ja pienet postipaketit. Ja näiden yleispalveluvelvoitteen alaiset tuotteiden osuus Postin liikevaihdosta on nykyisin vain noin viisi prosenttia.