Kotkassa siirrytään pehmeästi yläkoulumaailmaan

Kotkassa ala- ja yläkoulun nivelkohtaa on loivennettu sijoittamalla kuudesluokkalaisia yläkoulujen yhteyteen. Kokemukset ovat olleet hyviä.

peruskoulun yläaste
Opiskelijat tekevät muistiinpanoja.
Toni Pitkänen / Yle

Monelle koululaiselle siirtyminen alakoulusta yläkouluun voi tuoda jännitystä koulutielle. Kotkassa tätä nivelkohtaa on loivennettu jo pitkään menestyksekkäästi sijoittamalla kuudesluokkalaisia yläkoulujen yhteyteen. Samassa rakennuksessa kuudennen ja seitsemännen luokan opettajien ja oppilaiden yhteistyöstä tulee luontevaa.

Kotkan neljästä yläkoulusta ainoastaan Karhulan koululla ei ole kuudesluokkalaisia, koska tilaa ei ole tarpeeksi.

Karhuvuoren ja Helilän yläkoulujen yhteydessä kuudesluokkalaiset ovat käyneet koulunsa jo yli kymmenen vuotta. Kokemukset ovat olleet hyviä.

Helpottaa myös opettajien työtä

Helilän koulun rehtorin Jaana Länsimiehen mukaan kuudesluokkalaisten sijoittaminen yläkouluun pehmentää siirtymistä alakoulusta yläkouluun. Kuudesluokkalaisilla on oma luokanopettaja, jonka kanssa voi rauhassa tutustua uuteen koulumaailmaan.

– Siirtymä yläkouluun on helpompaa, kun talo ja sen tavat ovat jo kuutosluokalla tulleet tutuiksi.

Länsimiehen mukaan rauhallinen siirtyminen yläkouluun on hyvä myös opetushenkilöstön kannalta, koska aineen- ja luokanopettajat voivat tukea toisiaan. Helilässä monella opettajalla on myös kaksoiskelpoisuus, joten he voivat toimia sekä luokanopettajina että aineenopettajina.

Vanhempien pelot eivät toteutuneet

Langinkosken koululla kuutoset ovat osa yläkoulua nyt jo viidettä syksyä. Koulun apulaisrehtorin Anssi Rinkisen mukaan kokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä.

Vanhemmilla on voinut olla huolena, että lapset siirtyisivät nuorten maailmaan liian aikaisin ja oppisivat huonoja tapoja vanhemmilta oppilailta.

Rinkisen mukaan mitkään huolista eivät ole toteutuneet.

Myös tuleva Langinkosken koulun uudisrakennus on tarkoitus toteuttaa yhtenäiskouluna yhteen rakennukseen.