Hyppää sisältöön

Sara-Maria Forsberg on jatkuvasti esillä – vaikka on äärimmäisen introvertti

Suomessa käymässä oleva Forsberg on näyttelijä, ääninäyttelijä, juontaja, muusikko, säveltäjä ja Youtube-tähti. Pohjimmiltaan hän viihtyy kuitenkin yksin kotona.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

– Kun ihmiset kysyy, mikä mun titteli on, en osaa vastata, Sara-Maria Forsberg sanoo ja naputtaa pitkillä violeteilla kynsillään helsinkiläisen Corona-baarin pöytää.

– Ehkä lähimmäksi osuu nimitys artisti. Se kattaa aika lailla kaiken, mitä mä teen.

Esimerkiksi tällaisia asioita Forberg tekee:

Hän on juuri tullut Skotlannista, jossa kuvattiin kaksikymmentä jaksoa BBC:n uutta lastenohjelmaa. Forsberg on ohjelman juontaja. Sarja alkaa pyöriä tammikuussa BBC:n lastenkanavalla, jolla on päivittäin yli 6 miljoonaa katsojaa.

Hän näyttelee sivuosan Renny Harlinin uudessa Skiptrace-toimintakomediassa vastanäyttelijöinään muun muassa Jackass-televisiosarjasta tuttu Johnny Knoxville ja hongkongilainen toimintaelokuvien supertähti Jackie Chan. Kiinassa tehty ja tuotettu elokuva keräsi Kiinan elokuvateattereissa jo kahden ensimmäisen viikon aikana yli 110 miljoonan dollarin lipputulot. Elokuvan Suomen-ensi-ilta on joulukuussa.

Viikonloppuna hän esitti Tubecon-tapahtumassa kappaleensa California ja tapasi fanejaan.

Tänä syksynä hän tuomaroi_Talent Suomi_-ohjelmaa.

Hän on kehittänyt avaruuskielet Star Wars: The Force Awakens-  ja Star Trek Beyond -elokuviin. Viimeksi mainitussa hän teki myös ääniroolin hätään joutuneena Kalara-nimisenä ulkoavaruuden oliona.

Lisäksi hänellä on Youtube-kanava, jolla on lähes 750 000 tilaajaa.

Listaa katsoessa ei uskoisi, että Sara-Maria Forsberg on pohjimmiltaan omissa oloissaan viihtyvä introvertti.

"Tarvitsen paljon omaa aikaa"

Kolme viikkoa sitten julkaistulla Youtube-videollaan 20 Weird Facts About Me (jota on katsottu yli 300 000 kertaa), Forsberg paljastaa olevansa extremely introvert, äärimmäisen sisäänpäinkääntynyt.

– Videoideni takia ihmiset luulevat, että olen iloinen, hyperaktiivinen ja ekstrovertti ihminen. Näin ei ole. Olen sisäänpäinkääntynyt ja tarvitsen paljon omaa tilaa, Forsberg selittää videollaan englanniksi ja jatkaa:

– Minua ei kutsuta grillibileisiin – tai jos kutsutaan, en mene.

Eikö jatkuva esillä olo käy raskaaksi noin introvertille ihmiselle?

– Kun mä näyttelen tai olen sosiaalisissa tilanteissa, vaihdan tietyn moodin päälle. Kuulostaa ehkä teennäiseltä, mutta se auttaa, Forsberg selittää.

– Introverttiys näkyy enemmän vapaa-ajalla, jota tykkään viettää itsekseni. En jaksa hillua sosiaalisissa tilanteissa. En ole todellakaan juhlija-eläin.

Introverttiytyeen kuuluu myös itsenäisyys. Forsberg sanoo, ettei ole koskaan ottanut vaikutteita muilta Youtube-tähdiltä vaan on aina keskittynyt tekemään vain omaa juttuaan.

– Välillä olen miettinyt, että pitäisi tehdä yhteistyötä muiden tubettajien kanssa, jotta saisi fanikunnan Youtubessa entisestään kasvamaan. Mutta sitten tulee se introvertti-vaihde päälle, että minähän en voi tavata ketään livenä.

"Avaruusolioon oli helppo samaistua"

Yksi Forsbergin uusimmista aluevaltauksista on ääninäytteleminen. _Star Trek Beyond _-elokuvan lisäksi hän teki taannoin Maija Mehiläisen ääniroolin Maija Mehiläinen -elokuvan suomalaiseen versioon.

Äkkiseltään voisi ajatella, että pelkän äänen kanssa työskentely on introvertille helpompaa kuin kameran edessä tai teatterin lavalla näytteleminen.

Ääninäytteleminen on Forsbergin mielestä kuitenkin samanlaista kuin muukin näytteleminen. Kun ääntä taltioidaan, ääninäyttelijä joutuu laittamaan peliin koko kehonsa ja kasvonsa.

– Ainoa ero on siinä, ettei tarvitse näyttää nätiltä, kun menee boksiin äänittämään. Mutta jos äänitallenteelle haluaa täyden fiiliksen, pitää antaa kaikkensa. Jos haluat ääninäyttelijäksi, sun pitää olla näyttelijä.

Eri rooleihin heittäytyminen on ollut Forsbergille aina helppoa, olipa paikalla yleisöä tai ei.

– Olen tunnetusti tällainen hullu apina ja pelleilijä. Oli tosi helppoa eläytyä Star Trekissä ulkoavaruudesta tulevan hahmon rooliin, koska avaruusoliot ovat outoja ja olen itsekin tällainen outo. Se oli mahtava match.

.
.