Ekonomistit: Suomen talouden suurin ongelma on vienti

Valtion budjetintekijät miettivät pian kuumeisesti talven työllisyyslääkkeitä ja muita talouslinjauksia. Ylen ekonomistikyselyssä yhdeksi ykköshuoleksi nousi Suomen vienti.

talous
Rahtilaivaa lastataan Pietarsaaren satamassa.
Juha Kemppainen / Yle

Talousasiantuntijat pitävät lähivuosien näkymiä lupaavina mutta hauraina. Viennin heikko tila on erittäin huolestuttava.

Jos vain vienti lähtisi vetämään, Suomen taloustilanne alkaisi vihdoin näyttää paremmalta. Suomi kaipaisi kipeästi lisää kysyntää raskaille vientituotteille, koneille ja laitteille.

– Suomen suurin ongelma on se, ettei vienti kasva. Investoinnithan ovat suhteellisen hyvässä vauhdissa, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Markku Kotilainen sanoo.

Yle kysyi seitsemältä ekonomistilta heidän näkemyksiään syksyn ja talven taloustilanteesta. Jotkut talousasiantuntijat olivat kovinkin pessimistisiä, eivätkä uskoneet viennistä löytyvän meille kovin nopeasti vetoapua. Näin on kuitenkin perinteisesti käynyt nousukauden alkaessa.

– Toivotaan, että kysyntä alkaisi elpymään. Ja koska Suomi tuottaa niin paljon investointitavaroita, niiden kysynnän elpyminen euroalueella olisi hyvin tärkeää.

Lisäksi olisi voitettava markkinaosuuksia laajalla rintamalla. Se taas voisi onnistua sitä kuuluisaa kilpailukykyä parantamalla. Hyvänä lisänä voidaan toivoa Venäjän viennin ripeää käynnistymistä.

_Ylen ekonomistikyselystä kerrotaan lisää päivän uutislähetyksissä ja verkossa. _