Kreikkalaiset ovat Euroopan lihavimpia – kansa syö rasvaruokaa taloushuoliinsa

Kreikkalaiset ovat vieraantuneet Välimeren perinteisestä ja terveellisestä ruokavaliosta. Talouskriisin ahdistamat kreikkalaiset syövät entistä enemmän halpaa ja rasvaista ruokaa.

Yle maailmalla
Lääkäreiden mukaan aikuisista on Kreikassa 40 prosenttia liikalihavia.
Kreikkalaiset kuluttavat nykyisin enemmän rasvaa, suolaa ja sokeria.Sara Saure / Yle

Moni syö suruun, ja Kreikassa huolia on riittänyt. Murheita lääkitään esimerkiksi edullisella spagetilla ja suvlaki-lihavartailla.

Ruoasta onkin tullut monen kreikkalaiseen ainoa huvi ja lohdutus talouskriisin vuosina.

Lautasella on nyt enemmän rasvaa, suolaa ja sokeria, vähemmän kalaa ja hedelmiä.

Laskujen ja muiden kulujen jälkeen ruokaan jää monille kreikkalaisille hyvin vähän rahaa. Keskiverto perhe kuluttaa alle 400 euroa kuussa elintarvikeostoksiin.

Juhlissa ei kateta enää vanhaan tapaan pursuavia pitopöytiä. Ulkona syöminen tarkoittaa nykyisin monille rasvaista grilliruokaa. Halvat grillit ja pitseriat ovatkin talouskriisin menestyjiä.

Oliiviöljyn käyttö on unohtunut

Kreikkalaisten ruokatottumukset alkoivat muuttua jo ennen talouskriisiä. Vaikeat viime vuodet ovat vain ohjanneet kreikkalaiset entistä kauemmaksi perinteisestä ja terveellisemmästä ruokavaliosta, kertoo ateenalainen ravitsemusterapeutti.

Sokerileipomoita on Ateenassa joka lähiössä.
Sokerileipomoita on Ateenassa joka lähiössä.Sara Saure / Yle

Muun muassa oliiviöljyn käytön väheneminen johtuu siitä, että oliivin viljelylle ei ole suvuissa enää jatkajia. Supermarketista ostettuna öljy on kallista.

– Kreikkalaiset ovat myös omaksuneet lääkäreiden ohjeistuksen suosia kolesterolin alentamiseksi muita kasviöljyjä, Hatziri huomauttaa.

Hatziri arvelee, että jopa kolmella tai neljällä viidestä kreikkalaisesta olisi liikaa kiloja. Ylipainoisista suurin osa on miehiä, kun taas liikalihavissa on enemmän naisia.

Suurimmaksi ongelmaksi Hatziri näkee sen, että uudet ruokalajit ovat korvanneet klassisen Välimeren ruokavalion.

– Siihen on tultu, että joudun neuvomaan asiakkaitani käyttämään mangon ja goji-marjan sijasta palkokasveja ja käyttämään ruoanlaitossa oliiviöljyä, Katerina Hatziri kertoo.

Yksi ylisuuri ateria vain lihottaa

Talouskriisin vaikutukset heijastuvat myös siihen, kuinka hyvin kreikkalaiset jaksavat huolehtia itsestään.

Ihmisillä ei ole rahaa ravitsemusasiantuntijoihin tai salilla käyntiin, joten liikakiloista yritetään päästä eroon lopettamalla syöminen tyystin.

Croissantit ja sipsit vähenisivät repuissa, jos tarjolla olisi kunnon kouluruoka.

Eleni Papavgeri

– Pitkällä tähtäimellä se kostautuu painon nousuna, Katerina Hatziri sanoo.

Painon nousuun vaikuttaa lisäksi se, että perheet eivät enää aterioi yhdessä yhtä useasti kuin aikaisemmin. Jokainen syö silloin, kun ehtii.

Päivässä saatetaan syödä vain yksi ylisuuri ateria, usein myöhään illalla. Aamiainen kuittaantuu kahvilla.

Kreetalla enemmän liikalihavuutta

Perinteistä Välimeren ruokavaliota noudattavat uskollisimmin yli 65-vuotiaat kreikkalaiset etenkin maan syrjäisemmillä saarilla.

Liikalihavuutta esiintyy kuitenkin enemmän Kreetalla kuin vaikkapa Ateenan ympäristössä.

Vielä jokunen vuosikymmen sitten kreetalaiset kävelivät vuorilla lampaidensa kanssa. Nykyään lähes kaikilla saarelaisilla on auto, lihaa syödään paljon ja alkoholiakin kuluu.

Salkopavut ja salaatti ovat ateenalaisen Eleni Papavgerin lasten herkkua.
Salkopavut ja salaatti ovat ateenalaisen Eleni Papavgerin lasten herkkua.Sara Saure / Yle

Kotikasvatusta on muutettava

Ateenalainen linja-autonkuljettaja Eleni Papavgeri kärsi koko nuoruutensa ylipainosta. Omien lastensa ruokavaliosta hän on tarkka.

Elenin kaksospojat Marios ja Angelos aloittavat tänä syksynä koulun. Koko perheen arkiruokiin kuuluvat kala ja keitot pavuista ja linsseistä.

Eleni uskoo, että tv-mainonta ja kouluruokailun puute ovat osasyinä kreikkalaislasten liikakiloihin.

– Croissantit ja sipsit vähenisivät repuissa, jos tarjolla olisi kunnon kouluruoka. Mutta täytyy muistaa, että kasvatus lähtee kotoa. Lapset on tutustutettava uudelleen Välimeren ruokavalioon, Eleni Papavgeri toteaa.