Lihakauppa on kauppaa luottamuksella – kuluttaja ei voi olla täysin varma teurastusmenetelmästä

EU-lainsäädäntö ei velvoita teurastamoita tai kauppiaita ilmoittamaan, millä menetelmällä liha on teurastettu. Tieto teurastustavasta on tärkeä esimerkiksi muslimeille.

lihantuotanto
Halal-lihaa Idän Basaarin lihatiskillä
Halal-lihaa tiskillä.Devy Nagalingam / Yle

Halal-teurastus ja tavanomainen teurastus eivät Suomessa juuri eroa toisistaan. Keskeisin ero on siinä, että halal-teurastuksessa avustaa aina islaminuskoinen teurastaja.

EU-lainsäädäntö ei velvoita teurastajia tai kauppiaita ilmoittamaan asiakkaille, miten eläin on teurastettu. Näin ollen esimerkiksi halal-lihaa käyttävä kuluttaja ei voi olla sataprosenttisen varma siitä, että halalina myytävä eläin on teurastettu halalin mukaisesti. Asiakkaan täytyy luottaa kauppiaan sanaan. Teurastustavan ilmoittaminen pakkauksissa on vapaaehtoista.

– Lainsäädäntö edellyttää tiettyjen pakollisten tietojen antamista ja vapaaehtoisesti voi elintarvikkeesta antaa tietoja. Jos annetaan vapaaehtoisesti, niin tiedon tulee olla oikeaa, totuudenmukaista ja ei-harhaanjohtavaa, sanoo ylitarkastaja Tuulikki Lehto Evirasta.

Koska lainsäädäntö ei velvoita teurastustavan ilmoittamista, saa Suomessa myös halal-teurastettua lihaa myydä ilman hahal-merkintää. On siis mahdollista, että kuluttaja Suomessa ostaa tietämättään halal-teurastettua lihaa.

– Kyllä. Näkisin, että halal-lihan merkinnöistä olisi hyvä keskustella laajemmin myös EU-tasolla, Lehto sanoo.

Halal-lihan markkinat luottamuksen varassa

Koska lainsäädäntö ei velvoita teurastajia tai kauppiaita ilmoittamaan teurastusmenetelmää, on vaikea valvoa onko Suomessa myytävä halal-liha todellisuudessa tuotettu halal-menetelmin. Eviran mukaan se tai mitkään muut viranomaiset eivät valvo, onko kaupoissa myynnissä oleva halal-liha todellisuudessa halal-menetelmin teurastettua.

Halal-lihan kauppa perustuu Suomessa hyvin pitkälle siis luottamukseen. Jos asiakas haluaa ostaa halal-lihaa ja kauppias markkinoi lihaa halalina, täytyy asiakkaan luottaa kauppiaan sanaan.

Eviran mukaan asiakas voi kuitenkin tiedustella lihan teurastuspaikan ja lihan leikkauspaikan. Asiakas ei kuitenkaan voi olla sataprosenttisen varma ostamansa lihan teurastusmenetelmästä. Eviran mukaan on myös mahdollista, että Suomessa myytäisiin tällä hetkellä halal-teurastettua lihaa, mutta sitä ei kerrottaisi avoimesti kuluttajille.

– On mahdollista, että on esimerkiksi tuontilihaa, jonka teurastusmenetelmää ei kerrota, arvioi ylitarkastaja Eeva-Riitta Wirta Eviran lihantarkastusyksiköstä.

Eviran mukaan ulkomaalaisen lihan kohdalla kuluttajan on käytännössä mahdotonta tietää, miten eläin on teurastettu.

– Ei voi kuluttaja tietää, eikä voi suomalainen firma tietää. Jos suomalainen firma ostaa ulkomailta lihaa, voi se asettaa ehdoksi, että liha on normaaliteurastettua. En tiedä onko todellista menetelmää käytössä firmoilla, millä he voisivat teurastusta valvoa, Wirta sanoo.

Kaikissa maissa joissa halal-teurastuksia tehdään, ei edellytetä eläimen tainnuttamista ennen verenlaskua. Suomessa laki edellyttää eläimen tainnuttamisen ennen verenlaskua. Säännöstä voi halal-teurastuksessa poiketa, jos tainnuttaminen ja verenlasku tehdään yhtäaikaisesti. Tällöin paikalla on oltava tarkastuseläinlääkäri.

"On mahdollista, että halal-lihana myydään lihaa, joka ei ole halalia"

Myös Helsingissä toimiva Halal Lahm Oy:n toimitusjohtaja Abdessamad Laouari pitää mahdollisena, että Suomessa myytäisin halal-lihaa, joka ei todellisuudessa olisi halalin menetelmin teurastettua.

– Teurastamoiden työntekijät kertovat välillä, että ostaako kauppias lihoja halalina vai ei. Siinä voi olla eroa, kuinka tarkkoja nämä kauppiaat ovat. Olen kuullut, että on joitakin sankareita, jotka periaatteessa valehtelevat ihmisille, Laouari sano.

Asiakas joutuu siis miettimään mihin halal-lihakauppiaaseen luottaa.

– Kaikki perustuu luottamuksen. Ei mitään muuta.

Louarin mukaan on myös mahdollista, että Suomessa myydään halalin mukaisesti teurastettuja lihoja, mutta teurastusmenetelmää ei kerrota asiakkaille. Osa muslimeista ei Laouarin mukaan pidä suomalaista halal-lihaa "oikeana halalina", koska Suomessa eläimet tainnutetaan ennen verenlaskua. Kaikissa maissa näin ei edellytetä.

Lue myös:Teurastamot: Halal-lihan kysyntä kasvussa – tuotantomäärät silti vielä pieniä