Maahanmuuttovirasto: Rovaniemen toimipiste saatetaan sulkea vuodenvaihteessa

Tammikuussa perustettu Rovaniemen turvapaikkayksikkö mahdollisesti suljetaan vuoden lopussa. Myös helmikuussa perustettua Vaasan yksikköä uhkaa lopetus, kun turvapaikkahakemusten suma on pian käsitelty. Rovaniemen yksikön 30:llä työntekijällä on vuoden loppuun saakka ulottuva määräaikainen sopimus.

Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksen edessä lokakuussa. Kuva: Kati Teirikko / Yle

Tällä hetkellä käsittelyä odottaa vielä noin 10 000 turvapaikkahakemusta. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo, että ne saadaan ratkaistua tämän vuoden puolella.

Maahanmuuttovirasto rekrytoi satoja määräaikaisia työntekijöitä purkamaan viime syksyn ja talven aikana syntynyttä sumaa, ja pian heidän urakkansa on ohi.

– Toukokuussa meillä oli 550 henkilöä käsittelemässä turvapaikka-asioita, kyllä siitä voi 300 poistua.

Toukokuussa 550 käsitteli turvapaikka-asioita, kyllä siitä 300 voi poistua.

Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo, Maahanmuuttovirasto

Repo sanoo, että vielä ei ole lopullisesti päätetty, miten vähennykset tehdään. Ensi vuoden budjettia suunnitellaan parhaillaan, ja siihen liittyen tehdään arvioita tarvittavasta työntekijämäärästä.

Ratkaisuja tässä kuussa

Yksi esillä ollut vaihtoehto on lakkauttaa tammi-helmikuussa perustetut Rovaniemen ja Vaasan turvapaikkayksiköt kokonaan. Rovaniemellä on 30 työntekijää, joiden määräaikainen sopimus päättyy vuodenvaihteessa. Ratkaisut ensi vuodesta pyritään tekemään elokuun aikana, jotta määräaikaiset saavat ajoissa tiedon jatkosta.

–  Täytyy muistaa, että koskaanhan tässä turvapaikanhakijatilanteessa ei tiedä mitä tapahtuu. Jos tilanne vielä syksyn aikana muuttuu ja arviot ensi vuoden hakijamääristä kasvavat, niin tietysti silloin muuttuvat myös meidän suunnitelmamme siitä, miten toiminta ensi vuonna organisoidaan, Repo toteaa.

Sisäministeriö on laskenut ensi vuoden turvapaikkamenot sen mukaan, että turvapaikanhakijoita tulisi vuoden aikana 10 000.

Yhä kädet täynnä töitä

Viime vuonna Suomeen tuli noin 32 000 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna heitä on tullut tähän mennessä noin 3 800. Lisäksi Suomi on ottanut vastaan turvapaikanhakijaryhmiä Euroopan sisäisillä siirroilla Kreikasta ja Italiasta.

Esko Revon mukaan kaikkia turvapaikkapäätösten kanssa työskenteleviä tarvitaan vuoden loppuun saakka. Hakemusjono on yhä pitkä ja työntekijöillä ovat kädet täynnä töitä.

Alkuperäinen tavoite oli saada kaikki hakemukset ratkaistua syyskuuhun mennessä. Viime elokuusta lähtien Maahanmuuttovirasto on ratkaissut noin 21 000 hakemusta.

– Meillä otettiin uusia henkilöitä niin suuri määrä, ettei sisäministeriön hallinnonala ole sellaista koskaan kokenut. Tiettyjä viiveitä oli toimitilojen löytymisessä, uusien työntekijöiden perehdyttämisessä, puhuttelujen järjestämisessä etäyhteydellä ja tulkkien löytämisessä, Repo luettelee. Hän sanoo, että syyskuun loppuun asetettu takaraja oli alunperinkin ylioptimistinen.

Uusia työntekijöitä otettiin niin suuri määrä, ettei sisäministeriön hallinnonala ole sellaista koskaan kokenut.

Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo, Maahanmuuttovirasto

Lisäksi kielteisistä turvapaikkapäätöksistä johtuvat valitukset teettävät työtä, kun hallinto-oikeus pyytää päätöksistä lausuntoja maahanmuuttovirastolta.

Oleskeluluvat Rovaniemen palvelupisteestä

Samaan aikaan kun Maahanmuuttovirasto harkitsee turvapaikkahakemuksia käsittelevän yksikön lakkautusta Rovaniemellä, se valmistelee uuden asiakaspalvelupisteen perustamista kaupunkiin. Rovaniemi on yksi yhdeksästä paikkakunnasta, jonne ulkomaalaisten lupa-asiat keskitetään vuoden 2017 alusta.

Maahanmuuttovirastolle siirtyy poliisilta ensi vuoden alussa oleskelulupien käsittely, kansalaisuushakemukset ja EU-kansalaisten rekisteröinnit. Ulkomaalaiset hakevat oleskelulupaa Suomesta tyypillisesti työn, opintojen tai suomalaisen puolison vuoksi.

Suurin asiakaspalvelupiste tulee Helsinkiin. Rovaniemen palvelupisteeseen tulee aluksi kaksi työntekijää, jotka aiemmin käsittelivät samoja lupa-asioita Lapin poliisissa.

– Parin ihmisen voimin aloitetaan. Tietysti pitää seurata, paljonko asiakkaita toimipisteessä käy ja onko työntekijämäärä riittävä, sanoo Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön johtaja Tiina Suominen. Ainakaan ensi vuoden alkupuoliskolla ei uusia ihmisiä rekrytoida.