Lapin kansanedustajat: Tenon sopimusneuvottelut pitäisi aloittaa uudestaan

Lapin kansanedustajat keskustelivat maanantaina Utsjoen edustajien kanssa Tenon kalastussopimustilanteesta. Lapin kansanedustaja Markus Lohi (kesk) kertoo, että Lapin kansanedustajilla on yhteinen näkemys siitä, että kalastussopimusneuvottelut pitäisi aloittaa uudestaan, uudelta pohjalta.

Kotimaa
Lapin kansanedustaja Markus Lohi
Lapin kansanedustaja Markus Lohi (kesk) sanoo, että lappilaiset kansanedustajat ovat saaneet poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja kesäkuussa julkistettuun Tenon sopimusluonnokseen liittyen.Jorma Korhonen / Yle

Lapin kansanedustajat keskustelivat maanantaina Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, Inarissa Tenon kalastussopimusluonnoksesta Utsjoen alueen edustajien kanssa.

Lapin kansanedustaja Markus Lohi (kesk) kertoo, että Lapin kansanedustajilla on yhteinen näkemys siitä, että neuvottelut pitäisi aloittaa uudestaan.

– Meillä oli erittäin hyvä keskustelu. Ja voi sanoa, että hyvä yhteishenki myös ja yhteinen näkemys siitä, että tämä Suomen ja Norjan välinen sopimusluonnos, joka koskee Tenon kalastusta, ei kerta kaikkiaan tuollaisena käy. Lapin kansanedustajilla on yhteinen näkemys siitä, että nyt neuvottelut pitäisi aloittaa uudestaan ja uudelta pohjalta, Lohi sanoo.

"Poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja"

Tenon uuden sopimuksen neuvottelutulos julkistettiin kesäkuun lopusta.

Markus Lohi kertoo, että lappilaiset kansanedustajat ovat saaneet poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja sopimusluonnokseen liittyen.

– Me olemme saaneet tähän paljon tietoa ja yhteydenottoa. Moni lappilainen kansanedustaja totesi, että on poikkeuksellisen paljon tullut tästä asiasta yhteydenottoa kansalaisilta ja paikallisilta asukkailta. Voi sanoa niinkin, että harvoin on niin, että paikkakunnalla tuntuvat kaikki olevan suurin piirtein yhtä mieltä siitä, että tällainen sopimussisältö ei käy.

Lohi toteaa, että on helppo olla sitä mieltä, että ennen kuin sopimusta voi viedä eteenpäin, sopimuksen sisältöön on saatava muutos.

– Tuntuu siltä, että kukaan ei oikein pidä tätä hyvänä. Sen takia meidänkin on helppo nyt sitten yhdessä tuumin olla sitä mieltä, että kerta kaikkiaan tarvitaan muutos tähän sisältöön, ennen kuin tätä voidaan viedä eteenpäin.