Päivän tärpit: Miehittämätön siviililento Viroon, syksyistä koleutta lähes koko Suomeen

Helsingissä testataan automaattibusseja normaalin liikenteen seassa ja Hangosta Viron Haapsaluun lennetään miehittämätön siviililento. Sää on tuulinen ja sateinen Pohjois- ja Länsi-Lappia lukuunottamatta.

Kotimaa
Myrskyssä taipuvia puita.
Ritva Tarkki / Yle

Automaattibussit tulevat kaduille Helsingissä

Helsingissä on alettu ensimmäistä kertaa Suomessa kokeilla automaattibussien käyttöä normaalin liikenteen seassa. Koeajoja tehdään kahdella pikkubussilla Hernesaaren rannassa syyskuun puoliväliin saakka.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Metropolia ammattikorkeakoulun kokeilussa tarjotaan myös yrityksille mahdollisuutta lähteä kehittämään automaattibusseihin liittyviä palveluita. Metropolian projektipäällikkö Harri Santamala näkee, että automaattibussit voisivat lähitulevaisuudessa täydentää esimerkiksi julkisen liikenteen palvelutarjontaa.

Ylen ekonomistikysely julki

Yle kysyi seitsemältä ekonomistilta heidän näkemyksiään syksyn ja talven taloustilanteesta. Ylen ekonomistikyselystä kerrotaan lisää päivän uutislähetyksissä ja verkossa.

Suomesta lähtee miehittämätön siviililento meren yli Viroon

Tänään tehdään Hangosta Viron Haapsaluun kansainvälisen merialueen ylittävä maasta toiseen tapahtuva siviiililaitteella tehty BVLOS (beyond the visual line of sight) -lento. Tapahtuman järjestäjien mukaan miehittämätön siviilialus ei ole koskaan aikaisemmin lentänyt maasta toiseen, eikä ylittänyt kansainvälistä merialuetta. Puolustusvoimat on jo tehnyt vastaavia lentoja aiemmin.

Lennolla viedään Hangon kaupunginjohtajan terveiset Haapsalun kaupunginjohtajalle Viroon. Kaupungit ovat ystävyyskaupunkeja ja siksi ne ovat valikoituneet yhteistyökumppaneiksi.

Luvassa jopa vaarallisen voimakasta tuulta – tulossa kolea ja sateinen päivä

Päivästä on tulossa suurimpaan osaan maata tuulinen, sateinen ja kolea. Lämpötilat pysyttelevät pääosin +15 asteen tienoilla tai sen alapuolella.

Erityisesti maan länsiosassa päivästä on tulossa tuulinen. Pohjanmaan rannikolla tuuli voi olla puuskissa jopa vaarallisen voimakasta.

Pohjois- ja Länsi-Lapissa on muuta maata poutaisempaa ja aurinkoista. Länsi-Lapissa lämpötila voi nousta päivän aikana +18 asteeseen.

Painija Tero Välimäki ottelee 66-kiloisissa Rion olympialaisissa

Painija Tero Välimäki ottelee tänään painin ensimmäisellä kierroksella. Painit alkavat kello 16 Suomen aikaa.