Kerrostalon seinään syntyi Suomen kaupunkikuvassa harvinainen muraalimaalaus Kuopiossa

Muraalit eli seinämaalaukset ovat jo yleisiä Euroopan suurkaupungeissa. Suomeen muraalit ovat vasta rantautumassa. Tuorein teos on Kuopion keskustassa sijaitsevan kerrostalon seinään maalattu jättikokoinen kalakukko.

kulttuuri
Severi Gallus -nimeä kantava teos Kuopion keskustassa Torikadulla.
Sakari Partanen / Yle

Kuopion keskustan tuntumassa sijaitsevan kerrostalon julkisivu veti puoleensa kolmea eteläsuomalaistaiteilijaa. Kyseessä ei ollut halu pelkän seinärappauksen uusimiseen vaan koko julkisivun maalaamiseen perinteistä poikkeavalla tavalla.

Seinä on nyt saanut uuden ilmeen. Näky on tuttu Euroopan suurkaupungeista, mutta Suomen kaupunkikuvassa vielä suhteellisen tuntematon. Kerrostalon seinään syntyi muraali eli seinämaalaus.

Street Art Vantaan Jesse Pasanen, Jenni Väisänen ja Essi Ruuskanen Torikadun kerrostalon edessä.
Street Art Vantaan taiteilijat valmiina työhön.Antti Karhunen / Yle

Street Art Vantaan taiteilija Jesse Pasanen korostaa, että kyseessä ei ole graffiti, kuten seinämaalauksista joskus virheellisesti todetaan.

Pasanen on yhdessä taiteilijakollegoiden Jenni Väisäsen ja Essi Ruuskasen kanssa ollut luomassa muraaleja muun muassa Vantaalle. Seinämaalauksilla halutaan ennen kaikkea lisätä asuinalueiden viihtyisyyttä.

– Parhaimmillaan ne kasvatavat viihtyvyyttä ja ihmisten tyytyväisyyttä. Niillä voi tehdä isoja muutoksia siihen, mitä ihmiset kokevat siitä, missä he asuvat, Essi Ruuskanen sanoo.

– Tämä osoittaa kaupunkilaisille, että tämä tila kuuluu heille. Se on demokraattista taidetta. Kaikilla on siihen mahdollisuus tutustua, ei tarvitse mennä maksullisiin museoihin vaan se on kaikkien saatavilla, Ruuskanen jatkaa.

"Tuntuu, että vasta viime vuosina on herätty"

Muraali tekovaiheessa.
Työryhmä maalasi muraalia lähes yötä päivää. Sade pilasi pari työpäivää. Sakari Partanen / Yle

Jenni Väisänen kiittelee, että muraalitaide on saamassa hyväksyntää myös Suomessa.

– Tuntuu, että vasta viime vuosina on herätty siihen, että tällainen on mahdollista ja päättäjät sekä byrokratia ovat hellittäneet, ettei se tuota vandalismia, Väisänen sanoo.

Pasasen mukaan maalaukset voivat jopa muuttaa ihmisten käsityksiä eri asuinalueista tai rakennuksista. Näin hän arvio käyneen myös Helsingin Arabianrannassa, jossa sijaitsevaan taloon valmistui Jukka Hakasen suunnittelema iso muraali.

– [Rakennus] oli ennen sellainen läpikulkupaikka, mutta nyt vuokralaiset haluavat muuttaa sinne, Pasanen sanoo.

Muraalien tekeminen vaatii tekijöiltään kykyä paitsi hallita laajoja pintoja, mutta myös tekniikoita. Maalien valintaan ja seinäpinnan puhdistuksen ja pintakäsittelyn määrään vaikuttaa se kuinka kauan muraalin toivotaan pysyvän kunnossa.

– Taiteellinen puoli on se, että ihmiset joutuvat ja pääsevät katsomaan sitä. Haluaisin, että ne jäävät pidemmäksi aikaa ja ehkä muuttuvat osaksi alueellista identiteettiä, Pasanen sanoo.

"He avaavat nyt ikkunaverhot mielellään"

Ohikulkija kuvaa Severi Gallus -taideteosta.
Severi Gallus on saanut kiitosta lähitalojen asukkailta.Sakari Partanen / Yle

Kuopiolainen Katutaideyhdistys Urbaani tilasi Street Art Vantaan taiteilijat tekemään muraalin osaksi syyskuun alussa pidettävää LAINIT-katutaidefestivaalia. Kutsun he ottivat vastaan mieluusti.

Ennen maalaustöiden aloittamista taitelijat pohtivat tulevaa projektiaan herkulliseksi ja kokonsa puolesta hahmottamiskykyä vaativaksi. Työn aikana ongelmia aiheutti eniten sade.

– Aika paljon sade haittasi. Pari päivää myöhästyttiin aikataulusta, Jenni Väisänen sanoo.

Väisänen kertoo, että vaikeuksista huolimatta maalaustyöt onnistuivat hyvin ja ryhmä on tyytyväinen lopputulokseen. Myös palaute on ollut positiivista. Esimerkiksi vastapäisen kerrostalon asukkaat ovat iloisia uudenlaisesta julkisivusta, joka kantaa nimeä Severi Gallus.

– He avaavat nyt aamuisin ikkunaverhot hyvin mielellään, Väisänen toteaa tyytyväisenä.