Trump esitteli poliittisia linjauksiaan: Radikaali islamilainen terrorismi tuhottava, maahanmuuttajille seulontatestit

Jos republikaanien Donald Trump tulee valituksi presidentiksi, niin hän taistelisi Isisiä vastaan yhdessä Naton ja Venäjän kanssa. Hän keskeyttäisi maahanmuuton tietyiltä alueilta ja ottaisi muille maahanmuuttajille käyttöön ideologiset testit.

Ulkomaat
Donald Trump
Donald Trump pitää puhetta republikaanien puoluekokouksessa ClevelandissaMichael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump piti maanantaina Ohion osavaltiossa puheen, jossa hän esitteli ulkopoliittisia ja terrorismin vastaisia linjojaan sekä keinojaan "radikaalin islamin" kukistamiseksi.

Trump aloitti puheensa luettelemalla ääri-islamilaisen terroristijärjestö Isisin tekemiä hirmutekoja.

– Emme voi antaa tämän pahuuden jatkua. Kukistamme radikaalin islamin uhkan, Trump sanoi.

Trump arvosteli presidentti Barack Obaman ja tämän ensimmäisen ulkoministerin Hillary Clintonin harjoittamaa politiikkaa. Trump vaati, että terrorismin vastaisessa taistelussa täytyy ottaa käyttöön uusi lähestymistapa.

– Nykyinen kansakunnan rakentamiseen ja vallanvaihdokseen perustuva strategiamme on paljastunut täydeksi epäonnistumiseksi. Olemme luoneet tyhjiöitä, jotka mahdollistavat terrorismin kasvamisen ja kukoistamisen.

Trumpi mukaan presidenttinä hän perustaisi radikaalin islamin vastaisen toimikunnan jihadistiverkostojen kitkemiseksi ja nuorten amerikkalaisten radikalisoimisen estämiseksi.

Useita keinoja islamismin torjumiseksi

Trump kertoi, että presidenttinä hän taistelisi Isisiä vastaan asevoimien avulla sekä ideologisen, taloudellisen ja kybersodankäynnin keinoin.

Presidenttinä Trump estäisi Isisiä käyttämästä sosiaalista mediaa värväystyökaluna ja propagandan levittämiseen.

Trumpin mielestä Yhdyvaltojen pitää tehdä yhteistyötä kaikkien niiden tahojen kanssa, jotka haluavat tuhota Isisin ja muut äärijärjestöt.

Trumpin mukaan jokainen maa, joka haluaa työskennellä Yhdysvaltojen kanssa "radikaalin islamilaisen terrorismin" tuhoamiseksi, sopii Yhdysvaltojen liittolaiseksi.

Hänen hallituksensa työskentelisi varsinkin sotilasliitto Naton ja Venäjän kanssa tässä tehtävässä.

Maahanmuuttajat luotettavuustestiin

Trump sanoi, että hän uudistaisi Yhdysvaltojen maahanmuuttopolitiikkaa siten, että maahanmuuttajat laitettaisiin ideologisiin testeihin.

– Meidän pitäisi päästää tähän maahan vain niitä, jotka jakavat arvomme ja kunnioittavat kansalaisiamme, Trump sanoi.

– Kylmän sodan aikaan käytössämme oli ideologinen seulontatesti. On aika kehittää uusi testi nykyisiä uhkia vastaan. Kutsun sitä äärimmäiseksi luotettavuusselvitykseksi.

Lisäksi Trump keskeyttäisi maahanmuuton vaarallisilta ja epävakailta alueilta, joilla on kytköksiä terrorismiin.

Trump sanoi, että hän laittaisi ulkoministeriön ja kotimaan turvallisuusministeriön laatimaan listan alueista, joilta tulevien ihmisten pääsy keskeytettäisiin Yhdysvaltoihin.

Lähteet: AFP, Reuters