Poikkeuksellinen asuntomurtosarja Tampereen seudulla – tekijät alaikäisiä

Poliisi on selvittänyt Tampereella ja Kangasalla tapahtuneen laajan asuntomurtosarjan, jonka tekijät ovat olleet tekohetkellä vain 15- ja 16-vuotiaita nuoria. Rikoksella aiheutetut vahingot ovat merkittävät.

Kotimaa
Poliisimerkki Tampereen poliisitalon seinässä.
Petri Aaltonen / Yle

Sisä-Suomen poliisilaitos on tutkinut ja selvittänyt laajan Itä-Tampereella ja Kangasalla tapahtuneen asuntomurtojen sarjan, joka tapahtui vuosien 2014 ja 2015 aikana.

Asiakokonaisuutta on tutkittu Kangasalan poliisiaseman tutkintaryhmässä. Tutkinnan yhteydessä on selvitetty yhteensä 18 törkeää varkautta, jotka ovat kohdistuneet omakotitaloihin pääasiassa Itä-Tampereella, mutta myös Kangasalla.

Poliisin mukaan tutkintakokonaisuus on rikoslajissaan poikkeava, koska epäillyt tekijät ovat olleet tekohetkellä 15- ja 16-vuotiaita nuoria.

– Yleensä tällaiset murtosarjat liitetään ammattimaiseen rikollisuuteen, mutta nyt on kyse paikallisista nuorista. Ei ainakaan omalla urallani ole tullut tällaista vastaan, sanoo tutkintaa johtava rikoskomisario Petri Burmoi.

Nuoret kertoivat itse maastokätköistä

Rikoksella aiheutetut vahingot ovat olleet merkittävät. Pienehkö osa rikosten yhteydessä tekijöiden haltuun päätyneestä omaisuudesta on löytynyt koti- ja maastoetsintöjen yhteydessä.

– Pojat ovat itse kertoneet maastokätköistä, joista tavaroita voisi etsiä. Osa anastetusta omaisuudesta löytyi poikien hallusta.

Tutkinnan yhteydessä on ollut vangittuna kaksi nuorta, jotka ovat tällä hetkellä 17-vuotiaita. Lisäksi useita muita nuoria henkilöitä on ollut kiinniotettuina tai pidätettyinä.

– Pääepäiltyjä on kaksi. Kaikkiaan epäiltyjä on tässä vaiheessa viisi.

Poliisi pääsi tekijöiden jäljille teknisen tutkinnan avulla alkukesästä. Myös kuulustelut ovat olleet keskeisiä asian selvittämisessä. Poliisi uskoo, että yhtenä motiivina teoille on ollut jännityksen hakeminen.

Jutun esitutkinta valmistuu alkusyksyyn mennessä, jonka jälkeen asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.