Hyppää sisältöön

Säästöt puraisevat ammattikorkeakoulua - puolenkymmentä OAMK:n tutkinto-ohjelmaa saattaa loppua kokonaan

Rehtori Jouko Paaso kertoo, että Oulun ammattikorkeakoulun on haalittava kasaan noin viiden miljoonan euron säästöt. Tämä voi johtaa siihen, että useampi tutkinto-ohjelma lakkautetaan kokonaan. Vaakalaudalla on esimerkiksi osa kulttuurialan koulutuksista.

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijat esittelevät haalareitaan. Kuva: Noora Takamäki / Yle

Oulun ammattikorkeakoulusta saatetaan lakkauttaa puolenkymmentä tutkinto-ohjelmaa kokonaan.

Rehtori Jouko Paaso kertoo, että joukossa on kooltaan pieniä ja hinnaltaan kalleimpia koulutuksia. Näitä ovat esimerkiksi kulttuurialan koulutukset. Hän ei kuitenkaan halua avata suunnitelmia tarkemmin tässä vaiheessa, koska päätöksiä ei ole tehty.

Nämä päätökset ovat todella ikäviä. Minun mielestäni meiltä ei pitäisi leikata mitään pois, mutta säästöjä on nyt yksinkertaisesti haettava.

Jouko Paaso

Julkisuuteen levinneiden tietojen perusteella yksi lakkautettava koulutus saattaa olla OAMK:n tanssinopettajan koulutus, mikä on herättänyt voimakasta vastustusta. Koulutuksen säilyttämisen puolesta on esimerkiksi kerätty netissä adressia, johon on kertynyt tuhansia allekirjoituksia.

OAMK pyrkii tekemään omat päätöksensä lakkautettavista ohjelmista tämän kuun aikana. Tarkemmat neuvottelut asiasta käydään syksyn aikana opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Tällä hetkellä ammattikorkeakoulussa on yhteensä reilut 30 koulutusohjelmaa.

Jo opiskelevat koulutetaan valmiiksi

Rehtori Jouko Paason mukaan syynä lakkautussuunnitelmiin ovat ammattikorkeakouluihin kohdistuvat säästöt.

OAMK:n on haettava ensi vuoden alusta vuoden 2019 loppuun mennessä yhteensä noin viiden miljoonan euron säästöt hallituksen päätösten mukaisesti.

– Nämä päätökset ovat todella ikäviä. Minun mielestäni meiltä ei pitäisi leikata mitään pois, mutta säästöjä on nyt yksinkertaisesti haettava, ja juustohöylämalli ei ole riittävän tehokas näissä tilanteissa, Paaso sanoo.

Jo opiskelemassa olevat oppilaat aiotaan kouluttaa kaikissa tutkinto-ohjelmissa valmiiksi, mutta ensi syksynä osa koulutuksista ei todennäköisesti ole enää mukana yhteishaussa.

Ammattikorkeakoulun kokonaisopiskelijamäärää ei aiota supistaa, vaan lakkautettavien ohjelmien aloituspaikat jaettaisiin Paason mukaan muihin koulutuksiin.