Ovatko vanhempasi yli 70-vuotiaita? Elät itsekin todennäköisemmin pitkään

Tutkimuksen mukaan iäkkäiksi eläneiden vanhempien jälkeläisillä on esimerkiksi alhaisempi syöpä- ja sydäntautiriski.

tiede
Vanhuksia Viola-kodin kuntosalilla
Vanhuksia Viola-kodin kuntosalillaMika Kanerva

Ihmisellä on suurempi todennäköisyys elää pitempään, jos hänen vanhempansa elävät yli 70-vuotiaiksi, tuore tutkimus on todennut, kirjoittaa Time-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltalaisessa Journal of the American College of Cardiology -julkaisussa ilmestynyt tutkimus (siirryt toiseen palveluun) seurasi 186 000 keski-ikäistä brittiläistä ihmistä pisimmillään kahdeksan vuoden ajan.

Tutkimuksen mukaan iäkkäiksi eläneiden vanhempien jälkeläisillä on alhaisempi syöpä- ja sydäntautiriski. Jos ainakin toinen vanhemmista on elänyt yli 70-vuotiaaksi, oli ihmisellä lisäksi 16 prosenttia suurempi mahdollisuus elää itsekin vanhaksi.

Niillä tutkimukseen osallistuneista, joiden vanhemmat olivat pitkäikäisiä, esiintyi vähemmän sydämen vajaatoimintaa, sydänkohtauksia sekä korkeaan verenpaineeseen tai korkeaan kolesteroliin liittyviä komplikaatioita. Sydänsairauksiin kuolemisen riski oli tutkimuksen aikana myös huomattavasti alhaisempi. Lisäksi pitkäikäisten vanhempien jälkeläisillä riski sairastua syöpään oli tutkimuksen perusteella myös matalampi.

Tutkijoiden mukaan tämä saattaa viitata siihen, että ainakin osalla ihmisistä pitkäikäisyys on selitettävissä perintötekijöillä. Työn alla onkin lukuisia tutkimuksia, joissa selvitetään eri tekijöiden – perinnöllisyystieteestä ajattelutapaan – vaikutusta pitkäikäisyyteen.