Hyppää sisältöön

Tutkimus: Virukset vaarallisimpia aamuisin

Ihmisen elimistön vastustuskyky heikentyy helposti silloin, kun vuorokausirytmi häiriintyy. Yhtä lailla ihmisen kellosolu on haavoittuvaisin talvisaikaan.

Kuva: Arja Lento / Yle

Virukset ovat vaarallisimpia aamuisin, osoittaa Cambridgen yliopistossa tehty tutkimus.

Hiirillä tehdyn tutkimuksen mukaan aamulla tarttuneet virukset ovat kymmenen kertaa sitkeämpiä kuin muuna aikana saadut virukset. Infektioriskiä lisää myös ihmisen vuorokausirytmin häiriintyminen, mikä voi johtua esimerkiksi vuorotyöstä tai jet lagista.

Tutkimuksessa hiiriin tartutettiin joko influenssaa tai herpestä. Aamulla hiirten saamat virukset heikentyivät iltaa kohden.

Aamulla pienikin tartunta voi olla voimakas

Virusten leviäminen liittyy vahvasti kehon sisäiseen kelloon: Toisin kuin bakteerien tai loisten, virusten täytyy niin sanotusti vallata kehon solut, jotta ne voivat lisääntyä. Viruksen valtaamiin soluihin ja niiden muuttumiseen puolestaan vaikuttaa ihmisen sisäinen vuorokausirytmi.

Tutkija Akhilesh Reddyn mukaan selviytyäkseen virus tarvitsee käyttöönsä koko elimistön, oikeaan aikaan.

– Pienikin tartunta aamulla voi levitä nopeasti voimakkaaksi. 

Vuorotyön haitallinen vaikutus saatiin selville häiritsemällä hiirten sisäistä kelloa siten, että niiden keho pysäytettiin tilaan, jossa virukset selviytyivät parhaiten.

– Tutkimustulos todistaa, että virukset tarttuvat helpoiten ihmisiin, jotka toisinaan valvovat ja toisinaan nukkuvat öisin, eli joiden vuorokausirytmi on häiriintynyt. 

Geenit haavoittuvaisimpia aamulla ja talvella

Geeneistä noin kymmenen prosenttia muuttaa toimintaansa vuorokauden aikana. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti Bmall-nimistä kellogeeniä, joka on aktiivisin iltapäivisin sekä hiirillä että ihmisillä.

Koska geenit toimivat aikaisin aamulla laiskemmin kuin päivällä, ne ovat aamulla myös haavoittuvaisempia, eli elimistön vastustyskyky on heikompi. Bmal1-kellogeeni on laiska niin ikään talvisin, minkä takia virukset tarttuvat helpommin talvi- kuin muina kuukausina.

Tutkija Reddy sanoo, että tutkimustuloksesta voi olla hyötyä virusten hillitsemisessä.

– Epidemian aikana olisi tärkeää pysytellä sisätiloissa päiväsaikaan – se auttaisi estämään virusten levittäytymisen ja pelastaisi jopa ihmishenkiä.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain tiedeakatemian PNAS:n julkaisussa (siirryt toiseen palveluun), ja siitä kertoi ainakin Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

_Muokattu 16.8.2016 klo 13:30: Bmail1 on geeni, ei solu. _