1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Stora Enso investoi 13 miljoonaa euroa Kemin Veitsiluodon sellutehtaaseen

Investoinnilla vähennetään jätevesipäästöjä sekä lisätään kustannus- ja energiatehokkuutta. Taustalla vaikuttavat EU:n kiristyvät ympäristömääräykset.

Kuva: Jari Vesa / Yle

Metsäjätti Stora Enso investoi Kemissä sijaitsevaan Veitsiluodon sellutehtaaseen jätevesipäästöjen vähentämiseksi sekä kustannus- ja energiatehokkuuden parantamiseksi. Syksyn 2017 aikana toteutettavan investoinnin arvo on 13 miljoonaa euroa.

Investoinnilla kehitetään Veitsiluodon sellutehtaan ruskean massan pesuprosessia ja modernisoidaan happivalkaisua.

Investoinnin vähentää poistovesiin liukenevan puun määrää ja siitä johtuva kemiallinen hapenkulutus tehdasta ympäröivällä merialueella tulee vähenemään. Satsaus parantaa myös sellun laatua ja tuotannon tasaisuutta. Muutosten myötä tuotannossa voidaan käyttää vähemmän energiaa ja kemikaaleja, myös poistovesien käsittely tulee helpommaksi.

Metsäjätin satsauksen taustalla ovat EU:n tiukentuvat ympäristövaatimukset.

Stora Enson Veitsiluodon tehdas tuottaa vuosittain 375 000 tonnia valkaistua koivu- ja havusellua, 785 000 tonnia tulostus-, kirjekuori-, kouluvihko- ja lomakepapereita sekä päällystettyä aikakauslehtipaperia ja 200 000 m3 mäntysahatavaraa. Veitsiluodon tehdas työllistää 600 henkilöä.