1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. satukirjat

Satujen historia yllättää – aikuisviihteestä opettaviksi tarinoiksi

Satujen juuret voivat ulottua satojen vuosien päähän. Osa tarinoista on ehtinyt muuttua matkan varrella. Esimerkiksi nukkuvaa Prinsessa Ruususta ei löytänyt aluksi unelmien prinssi, vaan ukkomies, joka keräsi ”rakkauden hedelmän” nukkuvan neidon kupeelta.

Gustave Dorén kuvitusta Punahilkka-satuun
Olipa kerran on syväsukellus tunnetuimpien satujen historiaan. Ohjelmasarjan toimittaja Kaisa Pulakka tuli kertomaan aamu-tv:seen satujen historiasta.

”Saapasjalkakissa on opas rajoittamattomaan kapitalismiin. Mikä tahansa on oikeutettua menestyksen, maineen ja mammonan hankkimiseksi. Siinä valehdellaan ja jopa murhataan, että päästään omaisuuteen käsiksi.”

Toimittaja Kaisa Pulakan kuvaus suositusta sadusta ei ole ensimmäisenä mieleen tuleva tulkinta.

– Satu Apo (folkloristiikan emeritaprofessori) palautti minut maan pinnalle ja sanoi, että sitä voi ajatella tasa-arvoistavana satuna. Että köyhä myllärinpoika pääsee aateliseksi, Pulakka kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Kaisa Pulakan mukaan sadut oli alun perin tehty aikuisille. Niissä oli mukana myös aikuisviihteen elementtejä. Vasta lapsuuskäsityksen muututtua niistä muokattiin uusia versioita.

Tiedätkö, mistä suosikkisadut ensin kertoivat?

Kaunotar ja hirviö: ”Satua on käytetty järjestettyihin avioliittoihin joutuneiden neitosten lohdutuksena. Kun tarpeeksi jaksat rakastaa, niin kyllä siitä ihana prinssi kuoriutuu.”

Punahilkka. ”Varhaisissa versioissa se on ollut säikäytyssatu, josta on puuttunut onnellinen loppu. Susi söi Punahilkan. Vasta Grimmit muokkasivat siitä varoitussadun. Sadussa on arveluttavaa pelon pedagogiikkaa: Ei saa olla liian utelias, älä mene omille teillesi, vaan tee niin kuin äiti pyytää.”

Prinsessa Ruusunen: ”Alkuperäisessä sadussa nukkuvaa Ruususta ei löydä prinssi, vaan naimisissa oleva kuningas, joka yrittää herättää neidon. Kun se ei onnistu, kuningas poimii rakkauden hedelmät. Neito ei herää, mutta tulee raskaaksi.

Kaisa Pulakka ja folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo avaavat tunnetuimpien satujen historiaa maanantaisin Olipa kerran -ohjelmasarjassa Yle Radio 1:ssä. Ohjelma esitetään Yle Radio yhdessä maanantaisin klo 17.20. Ohjelmat ovat kuultavissa myös Yle Areenassa.