Alaikäiset tehtailivat 18 asuntomurron sarjan – motiivina näyttämisen tarve ja rikoksen hehku?

Pirkanmaalla laajasta asuntomurtojen sarjasta kiinni jääneet nuoret lopettivat murtojen tekemisen jo ennen kuin poliisi pääsi heidän jäljilleen.

Kotimaa
Ulko-oven lukko murtovarkaan jäljiltä.
Poliisi

Tampereen ja Kangasalan rajan molemmin puolin tehtailtiin liki 20 asuntomurtoa vuosina 2014 ja 2015. Kun poliisi pääsi tekijöiden jäljille alkukesästä 2016, murtosarja oli jo laantunut.

Epäiltyjen tekijöiden henkilöllisyys yllätti poliisin.

– Yleensä törkeät varkaudet liittyvät ammattimaiseen rikollisuuteen, jossa tekijät varsin usein tulevat Suomen rajojen ulkopuolelta. On hyvin poikkeuksellista, että tällaiseen rikossarjaan epäiltyinä ovat paikalliset nuoret, sanoo tutkintaa johtava rikoskomisario Petri Burmoi.

Päätekijöiksi epäiltyjä on kaksi, yhteensä poliisi epäilee tällä hetkellä viittä nuorta osallisuudesta murtoihin. Epäillyt ovat tällä hetkellä 17-vuotiaita. Murtojen tapahtuessa he olivat vain 15- ja 16-vuotiaita.

– Rikosoikeudellisesti puhutaan vielä lapsista.

Rikossarja loppui ennen kiinnijäämistä

Pojat olivat lopettaneet rikosten tekemisen ennen kuin poliisi pääsi heidän jäljilleen. Miksi näin kävi, sitä poliisi ei tiedä varmasti. Poikien motiiveista poliisi on kuitenkin saanut vihiä.

– Voidaanko puhua rikoksen hehkusta? Onnistunut murto on ruokkinut jännityksen ja onnistumiselämysten kautta vastaavanlaisia tekoja. Varmasti tällaista nuoren miehen näyttämisen tarvetta kaveripiirissä on myös ollut.

Murtosarjan lopettamissyytä pojat eivät ole kertoneet.

– Liekö jossain vaiheessa todettu, että toiminnan jatkaminen ei ole järkevää. Onko aikuistuttu tai muuta vastaavaa?

Murtosarjasta jopa yli 100 000 eurojen vahingot

Murtoja tutkitaan törkeinä varkauksina, sillä kaikkia kohteena olleita omakotitaloja käytettiin vakituiseen asumiseen. Asuntoihin murtauduttiin silloin, kun asukkaat olivat poissa, joskus hyvin lyhyenkin aikaa.

– Pojat ovat tarkkailleet kohteita ja talon tyhjyys on varmistettu soittamalla ovikelloa. Tekijät eivät ole tunteneet kohteita, eikä kyse ole ollut tilauskeikoista, Burmoi kuvailee.

Nuorille kelpasi pieni, arvokas, kevyesti mukaan napattava ja helposti rahaksi muutettava omaisuus.

– On anastettu pääasiassa koruja, joista osa on hyvinkin arvokkaita. Lisäksi katosi käteistä rahaa, passeja, tablettitietokoneita, kelloja.

Poliisilla on viitteitä siitä, minne omaisuutta on välitetty ja millainen rikoshyöty siitä on tekijöille tullut. Suurin osa omaisuudesta on teillä tietymättömillä. Vahinkojen arvo on iso.

– Puhutaan useista kymmenistä tuhansista euroista. Arvion mukaan 50 000 – 100 000 euroa. Kun vielä lisätään murtojen yhteydessä aiheutettujen vahinkojen määrä, summa nousee vielä suuremmaksi.