Korkein oikeus: 1,90 euroa paperilaskusta kohtuullinen summa

Korkein oikeus on kumonnut markkinaoikeuden päätöksen, joka kielsi matkapuhelinoperaattori Elisaa perimästä asiakkailtaan 1,90 euroa suurempaa maksua paperilaskutuksesta.

Kotimaa
Paperilasku.
Tiina Jutila / Yle

Matkapuhelinoperaattori Elisa on voittanut paperilaskutusta koskevan juttunsa Korkeimmassa oikeudessa. Asia koski markkinaoikeuden päätöstä, joka kielsi Elisaa perimästä paperilaskusta yli 1,90 euron suuruista tai sitä suurempaa maksua.

Elisan puhelinliittymäsopimuksissa kuluttajalle tarjottiin sopimusehtoa, jolla kuluttaja saattoi valita itselleen maksullisen paperilaskustuspalvelun. Palvelun hinnaksi oli määritelty 1,90 euroa.

Markkinaoikeus kielsi Elisaa uhkasakon uhalla käyttämästä ehtoa puhelinliittymissään niiiltä osin, kuin summa ylittää yli 1,90 euroa.

Nyt Korkeimman oikeuden päätöksellä kielto poistuu kokonaan. KKO ei tosin ota kantaa siihen, kuinka suuri paperilaskusta perittävä maksu voi olla. Se katsoo päätöksessään, että 1,90 euroa paperilaskusta on kohtuullinen maksu.

Perustelee muun muassa ympäristön suojelulla

Korkein oikeus perustelee ratkaisua muun muassa sillä, että kuluttajalla on mahdollisuus myös maksuttomaan laskutustapaan, eikä maksuttoman laskun maksamiseen tarvita internet-palvelua.

Lisäksi Korkein oikeus näkee asiassa ympäristönsuojelullisen näkökulman, tietoyhteiskunnan edistämisen sekä kustannusten minimoimisen.

Korkein oikeus ei myöskään katsonut hyvällä sitä, että paperilaskutuksen aiheuttamat kulut olisivat siirtyneet paperilaskuttomien asiakkaiden viestintäpalvelujen hintoihin.