Hyppää sisältöön

Mikä ihmeen pintxo? Ravintoloihin jonotetaan pienten suupalojen takia

Pintxo. Pinxto. Pinxo. Ei kun. Sano pintso vaan ja nauti! Tampereella ja Porissa antaudutaan tällä viikolla pienten suolaisten ja makeiden herkkupalojen vietäväksi. Espanjalaisfiesta on Tampereella jo kuin kotonaan.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Tamperradassa ennätysmäärä ravintoloita
Yle Uutiset Pirkanmaa: Tamperradassa ennätysmäärä ravintoloita

Tampereen ja Porin ravintoloissa maistellaan tällä viikolla pieniä ruoka-annoksia, pintxoja. Yli kolmekymmentä tamperelaisravintolaa on lähtenyt mukaan jo neljättä kertaa järjestettävään Tamperradaan (siirryt toiseen palveluun). Porilaisille tämän vuotinen tapahtuma on ensimmäinen ja mukana on 15 ravintolaa.

Tamperrada on versio Espanjan San Sebastianin La Tamborrada -fiestasta, jota juhlitaan vuosittain tammikuussa.

Suolaiset ja makeat pikkuannokset maksavat vain pari euroa kappale, ja aiempina vuosina herkuttelijat ovat saaneet suorastaan jonottaa pintxojen perään.

Maku on tärkein, mutta ulkonäönkin pitää olla viimeisen päälle.

Tiina Liitiä

Tapahtuman pintxo-kisassa tuomaristo arvioi annosten maun, ulkonäön ja innovatiivisuuden. Myös yleisö voi äänestää suosikkiannostaan.

Tuhansittain pikkupaloja ylimääräisistä vuokratiloista

Viime vuoden yleisöäänestyksen voittajalle, tamperelaiselle Pikkubistro Kattilalle, pintxot teettivät tosissaan töitä.

– Niitä väännettiin loppujen lopuksi tuhansittain. Jono oli satoja metrejä, Sokokselle asti, Kattilan keittiövastaava Tiina Liitiä muistelee.

– Jouduimme hankkimaan kylmäauton ja vuokraamaan tillan, jossa annoksia tehtiin yöt. Kyllä se aika kaoottista oli, kun ei tiedetty, kuinka paljon pintxoja menee.

Pikkubistro Kattila lähti tämän vuoden kisaan puolustamaan mestaruuttaan tarkkaan mietityllä annoksella. Talossa itse leivotun mallasleipäviipaleen päälle on tehty savulahnamousse ja paahdettu pekoni. Pisteenä iin päällä on perillan lehti.

– Maku on tärkein, mutta ulkonäönkin pitää olla viimeisen päälle. Viimeistelyyn pitää aina satsata, Liitilä kertoo.

– Ja eikös aina kisaan lähdetä niin, että voittoa tavoitellaan?