Pasilan kivilinna suljettiin aidoilla – rakentaminen ja vierailut halutaan lopettaa

Kati Sinenmaa on yli 20 vuotta rakentanut omin luvin kivilinnaa metsään Pasilassa. Linna on tähän asti saanut viranomaisilta hiljaisen hyväksynnän, mutta nyt Liikennevirasto on päättänyt estää rakentamisen ja pääsyn linnaan.

Kotimaa
Kati Sinenmaa esitteli rakentamaansa linnaa marraskuussa 2014. Tuolloin hän toivoi, että ihmiset löytäisivät paikan ja kävisivät rohkeasti vierailemassa.
Kati Sinenmaa esitteli rakentamaansa linnaa marraskuussa 2014. Tuolloin hän toivoi, että ihmiset löytäisivät paikan ja kävisivät rohkeasti vierailemassa.Vesa Marttinen / Yle

Yksi Helsingin erikoisimmista nähtävyyksistä on päätetty sulkea yleisöltä. Helsinkiläisen Kati Sinenmaan rakentama kivilinna sai elokuun alussa ympärilleen jykevärakenteiset aidat, eikä niiden sisäpuolelle ole enää asiaa ilman erillistä lupaa.

Linnan pihalla seisovaan koivuun on kiinnitetty muovitaskuun pujotettu paperi, jossa lukee: "Pasilan kivilinna on suljettu Liikenneviraston päätöksellä LIVI/3688/06.00.01/2016. Liikkuminen omalla vastuulla".

Liikenneviraston kiinteistöpäällikön Pekka Korhosen mukaan taustalla on maanomistajan eli valtion vastuu alueen käytöstä.

– Maanomistaja ei halua ottaa vastuuta luvattomista kokoontumisista ja muista tilaisuuksista.

"Jotain täytyi tehdä"

Vuosikausien ajan linna on saanut viranomaisilta hiljaisen hyväksynnän, vaikka rakennelma on luvattomasti tehty. Korhosen mukaan muuttuneen linjan taustalla ovat linnan mailla pidetyt pienimuotoiset konsertit ja tutustumiskäynnit.

– Lisäksi Kati Sinenmaa ilmoitti, että Taiteiden yönä sinne oli suunnitteilla joku tilaisuus. Näiden takia meidän täytyi tehdä jotain asialle. Katsottiin, että aitaaminen on lievin tapa.

Koivuun ripustettu niukkasanainen tiedote kertoo, että Pasilan kivilinna on nyt suljettu.
Koivuun ripustettu niukkasanainen tiedote kertoo, että Pasilan kivilinna on nyt suljettu.Vesa Marttinen / Yle

Korhosen mukaan aidoilla halutaan myös estää, että rakentaminen alueella ei enää laajene.

– Rakennustyö halutaan lopettaa, koska se on luvatonta rakentamista.

Ei tarvetta purkaa

Korhosen mukaan Liikennevirastolla ei ole tällä hetkellä tarvetta tai suunnitelmia hajottaa linnaa. Myös tilaisuuksia voi jatkossakin järjestää, mutta niihin pitää saada lupa.

Jos hakee erikseen luvan, voi mennä sisäpuolelle. Muuten sinne on pääsy kielletty.

Pekka Korhonen

– Sitä aluetta voi nyt tarkkailla aidan takaa. Jos hakee erikseen luvan, voi mennä sisäpuolellekin, muuten sinne on pääsy kielletty.

Lupahakemuksen voi laittaa sähköpostitse Korhoselle tai Liikenneviraston kirjaamoon.

– Me sitten katsotaan, miten laajasta kokoontumisesta kyse. On selvää, että järjestäjän pitää ottaa vastuu osallistujista, se tarkoittaa yleensä jonkinlaista vastuuvakuutusta. Lisäksi ilmoitus poliisille on syytä tehdä.

Yle Helsinki ei tavoittanut Kati Sinenmaata tätä juttua varten.