1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

4 500 likaista huumeneulaa ja -ruiskua puolessa vuodessa – narkomaanit ovat löytäneet Vaihtarin Kokkolassa

Huumeidenkäyttäjät ovat käyneet käytettyjen neulojen vaihtopiste Vaihtarissa selvästi odotettua enemmän. Vastaavaa toimintaa yritettiin jo viime vuosikymmenellä, mutta silloin palvelua ei löydetty.

Kuva: Pekka Sipilä / Yle

Vaihtari aloitti toimintansa Kokkolassa marraskuussa 2015. Kyseessä on terveysneuvontapiste, jossa huumeita käyttävät voivat asioida nimettömänä ja vaihtaa käytetyt neulat ja ruiskun puhtaisiin.

Kuluneen reilun puolen vuoden aikana sinne on tuotu noin 4 500 käytettyä neulaa ja ruiskua. Toiminnasta vastaava sairaanhoitaja Tiina Ruppa pitää lukua yllättävän suurena ja on tyytyväinen, että likaiset neulat saadaan asianmukaisesti hävitettyä.

– Toiminta on lähtenyt kyllä todella hyvin käyntiin. Asiakkaat ovat löytäneet meidät, Päihdekeskus Portissa työskentelevä Ruppa toteaa.

– Uskon vahvasti siihen, että pikkuhiljaa yhä useampi uskaltaa tulla ja pystyy luottamaan Vaihtariin, hän jatkaa.

"Ei minkäänlaisia ongelmia"

Tällä hetkellä Vaihtarilla on 12 asiakasta, jotka tiettävästi tuovat mukanaan myös muiden ruiskuja. Kokkolassa kokeiltiin vastaavaa toimintaa jo vuonna 2006. Silloin toiminta tyrehtyi vajaan vuoden jälkeen, koska huumeidenkäyttäjät eivät löytäneet paikkaa.

Vaihtari ottaa asiakkaita vastaan maanantai-iltapäivisin Kokkolan terveyskeskuksessa. Asiakkaat voivat keskustella luottamuksellisesti henkilökunnan kanssa ja saada terveysneuvontaa ja palveluohjausta. Vaihtarissa on mahdollisuus saada hepatiitti A- ja B-rokotteet sekä lähetteet hepatiitti- ja HIV-laboratoriokokeisiin.

– Minkäänlaisia ongelmia ei ole ollut. Heti alusta asti vaihtarilaisten ja asiakkaiden välillä on ollut molemminpuolinen kunnioitus. Esimerkiksi järjestyshäiriöitä ei ole ollut, Ruppa sanoo.