Kiina taistelee hakkereita vastaan maailman ensimmäisellä kvanttisatelliitilla

Kiinalaistutkijat aikovat lähettää satelliitin kautta koeviestejä Pekingistä Luoteis-Kiinaan. Satelliitti pitää kuitenkin saada täsmälleen oikeaan asentoon, jotta viestintä onnistuu. "Kuin heittäisi 100 kilometrissä lentävästä lentokoneesta kolikon täsmälleen pyörivän säästöpossun reikään", projektin johtaja kuvailee.

tiede
Uutisvideot: Kiina laukaisi huippusalaisen kvanttisatelliitin
Uutisvideot: Kiina laukaisi huippusalaisen kvanttisatelliitin

Kiina on laukaissut avaruuteen maailman ensimmäisen kvanttisatelliitin, valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoi tiistaina.

Kiinalaistutkijat lähettävät satelliitin kautta koeviestejä Pekingin ja Luoteis-Kiinassa sijaitsevan Ürümqin kaupungin välillä. Tarkoituksena on kehittää maailmanlaajuinen viestintäverkosto, jota ei voi murtaa tai salakuunnella hakkerien perinteisin keinoin.

Kvanttiviestinnässä käytetään atomia pienempiä valohiukkasia, fotoneja, välittämään viesti kahden pisteen välillä. Jos tällainen viesti koetetaan siepata tai viestiä yritetään salakuunnella, lähettäjä saa siitä tiedon ja viesti muuttuu tai tuhoutuu.

Kiina panostaa avaruusohjelmaan

Tutkijat ovat aiemmin onnistuneet lähettämään kvanttiviestejä maan pinnalla suhteellisen lyhyiden etäisyyksien päähän. Satelliitteihin perustuva järjestelmä mahdollistaisi sen, että kvanttisalattuja viestejä voitaisiin lähettää nopeasti kauas.

Xinhuan mukaan viestinnän onnistuminen vaatii, että satelliitti on tismalleen oikeassa asennossa maan pinnalla oleviin vastaanottoasemiin nähden.

– Se on kuin heittäisi kolikon 100 kilometriä merenpinnan yläpuolella lentävästä lentokoneesta täsmälleen pyörivän säästöpossun reikään, projektin johtaja Wang Jianyu kuvaili Xinhualle.

Kiina on käyttänyt viime vuosina huomattavan paljon rahaa salatun viestinnän kehittämiseen. Kiinan mukaan sen avaruusohjelma on rauhanomainen. Yhdysvaltain puolustusministeriö on syyttänyt Kiinaa siitä, että sen tarkoituksena on estää muita käyttämästä avaruudessa olevia laitteitaan mahdollisten kriisien aikana.

Lähteet: AP, AFP, Reuters