1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Muuta tänne, jos haluat selvitä kohtuuhintaan – Asuminen sen kuin kallistuu

Asumismenot nousevat edelleen sekä vuokra- että omistusasuntojen kohdalla. Asumismenojen kehitys eriytyy alueittain voimakkaasti. Selvästi kalleimmat asuinpaikat löytyvät odotetusti pääkaupunkiseudulta.

Suomen Kiinteistöliiton tutkimuksen mukaan Kouvola on asumiskustannuksiltaan yksi edullisimmista kaupungeista. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Suomen Kiinteistöliiton julkaisema Asumismenot 2016 -tutkimus osoittaa, että asuminen on selvästi kalleinta ja asumismenojen kasvu nopeinta pääkaupunkiseudulla.

Asumismenot ja asumismenojen osuus tuloista ovat kasvussa. Kuitenkin asumismenojen kasvu vaikuttaa hidastuneen hieman. Tähän on vaikuttanut ennen kaikkea matalalla pysyttelevä korkotaso, joka on hillinnyt asuntolainojen korkokustannuksia.

Kerrostaloasumisen kustannukset ovat olleet kasvussa pitkään. Sen sijaan omikotitaloasumisen kustannukset vaihtelevat jonkin verran vuosittain. Kaikkein kalleinta omakotitaloasuminen on Espoossa. Muiden asumismuotojen kohdalla Helsinki on kallein.

30 neliön ARA-asunnon kokonaiskustannukset. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Helsingin, Espoon ja Vantaan ohella kalleimpiin asuinkaupunkeihin kuuluvat Tampere, Turku, Porvoo ja Hämeenlinna. Tampere ja Turku ovat isoja kaupunkeja ja tarjoavat työmahdollisuuksia.

60 neliön vuokra-asunnon kokonaiskustannukset. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Hämeenlinnan ja Porvoon kustannustasoa selittää läheisyys Helsinkiin. Molemmista on vajaan tunnin ajomatka Helsinkiin. Tämä mahdollistaa esimerkiksi töissä käymisen pääkaupunkiseudulla Hämeenlinnasta tai Porvoosta.

60 neliön omistusasunnon kokonaiskustannukset. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vanhat satamakaupungit edullisimpia

Edullisinta kaupunkiasuminen on Kotkan, Rauman, Kouvolan ja Porin kaupungeissa. Esimerkiksi asuminen 60 neliön vuokra-asunnossa maksaa näissä kaupungeissa tutkimuksen mukaan reilut 600 euroa kuukaudessa.

120 neliön omakotitalon kokonaiskustannukset. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Helsingissä ja Espoossa samankokoisesta vuokra-asunnosta joutuu pulittamaan keskimäärin  yli 1 000 euroa kuussa.

Vanhat satamakaupungit Kotka, Rauma ja Pori eivät ole tällä hetkellä merkittäviä kasvukeskuksia verrattuna esimerkiksi Jyväskylän, Vaasan, Kuopion ja Joensuun yliopistokaupunkeihin, jotka houkuttelevat myös nuoria asukkaita.

Asumismenojen osuus tuloista on erityisen huomattava pääkaupunkiseudulla. Tutkimuksen mukaan keskituloisen henkilön asumiskustannukset 60 neliön kerrostalo-omistusasunnosta nousevat lähelle 60:tä prosenttia nettotuloista.

Esimerkiksi Raumalla ja Kouvolassa vastaava luku on 25:n ja 30 prosentin välimaastossa.

Asumismenoihin kohdistuu nousupaineita

Pääkaupunkiseudulla asumiseen kuluu jo nyt merkittävä osa tuloista. Vaikka matala korkotaso nousee ennusteen mukaan hitaasti, asumismenoihin kohdistuu silti huomattavia nousupaineita.

On hyvin mahdollista, että poikkeuksellisen alhainen korkotaso ja öljyn hinta kääntyvät lähivuosina nousuun. Lisäksi sähkön siirtohinnat ja kiinteistövero saattavat nousta. Kaikki nämä tekijät nostavat noustessaan myös asumismenoja.

Kokonaan oma lukunsa on kilpailukykysopimus sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistus eli sote-uudistus. Nämä hankkeet voivat vaikuttaa ansiotasoon sekä kuntaveroihin ja muihin maksuihin.

Yhteenvetona voidaan todeta asumiskustannuksien jatkavan nousuaan selvästi nettotulojen kasvua voimakkaammin. Vuokralaisten asumiskustannuksia nostavat myös jatkossa nousussa olevat vuokramaksut. Ennusteeseen sisältyvät vuodet 2016–2018.