1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Kuopio otti käyttöön tuntiperusteisen päivähoitomaksun

Kuopion kaupunki on alkanut periä viikkotuntimäärään perustuvaa päivähoitomaksua. Maksut on jaettu kolmeen ryhmään, joista pienin maksu on alle 20 tunnin päivähoidosta.

Päivähoito
Niiralan päiväkodin lapsia ulkona kiipeilytelineessä.
Sakari Partanen / Yle

Kuopion kaupunki on monen muun tavoin alkanut periä päivähoidosta maksua, joka perustuu lapsen viikoittaiseen hoitoaikaan. Hoitomaksu perustuu hoitoaikaan, joka on jaettu kolmeen ryhmään: alle 20 tunnin, 20–35 tunnin ja yli 35 tunnin päivähoitoon. Alle 20 tunnin päivähoidon hinta on 50 prosenttia kokopäivähoidon hinnasta, kun taas alle 35 tunnin päivähoito maksaa 75 prosenttia kokopäivähoidon hinnasta.

Sopimus tehdään vähintään kolmen kuukauden ajaksi, mutta varhaiskasvatusjohtaja Pekka Lindellin mukaan sopimusta on mahdollisuus muuttaa, jos vanhempien olosuhteet sopimusjakson aikana muuttuvat.

Uusi tilanne niin vanhemmille kuin henkilökunnallekin

Lindellin mukaan uusi järjestelmä oli luotava nopeasti ja kiireellä. Taustalla väikkyi tieto valtion suunnittelemasta päivähoitojärjestelmän uudistuksesta, joka ei kuitenkaan toteutunut.

Nyt kuopiolaislasten vanhempien ja päiväkotihenkilökunnan on sopeuduttava uudenlaisiin maksuperusteisiin. Kun vanhemmat saattoivat aiemmin varata tietyn määrän hoitopäiviä kuukaudessa, he joutuvat nyt muuntamaan hoitopäivien tarpeet viikkotuntimääriksi.

– Perheissä joudutaan miettimään lapsen edun ja vanhempien työn näkökulmasta nyt sitä, minkälaisen hoitoajan he lapselleen tarvitsevat, Lindell kiteyttää.

Askel kohti tuntiperusteista maksua

Uusi viikkotuntimäärään perustuva maksu on askel kohti asiakaslähtöisempää eli tuntiperusteista maksujärjestelmää. Lindellin mukaan isommalle askeleelle ei nyt löytynyt kaupungin budjetista rahaa.

– Kyse olisi ollut useamman kymmenen tuhannen euron tietoteknisestä investoinnista. Nyt täytyy toivoa, että ensi vuoden talousarviossa siihen löytyy rahaa.