"Ohjelmointilähettiläs" Linda Liukas: Lapsilla on oikeus tietää, kuinka teknologinen maailma toimii

Ohjelmointia opetetaan peruskouluissa tästä syksystä alkaen. Opetusta tarvitaan, vaikka nykylapset kasvavat älylaitteiden keskellä, arvioi ohjelmoinnin sanansaattaja Linda Liukas.

Kotimaa
Linda Liukas
Ohjelmointi löytyy tästä syksystä alkaen peruskoulujen opetussuunnitelmista. Ohjelmoinnin sanansaattaja Linda Liukas vastaa videolla, miksi se on hyvä asia.

Ohjelmointi on ensimmäistä kertaa kirjattuna peruskoulujen opetussuunnitelmaan. Tästä syksystä alkaen ohjelmointia koulutetaan siis kaikille peruskoululaisille.

Lastenkirjailija ja ohjelmoinnin sanansaattaja Linda Liukas pitää ohjelmoinnin sisällyttämistä peruskouluopetukseen loistavana asiana. Hän muistuttaa, että yhtä useampi asia ympärillämme pitää sisällään tietokoneen.

– Softa ja tietokoneet pyörittävät meidän maailmaamme. Samalla tavalla kuin lapsella on oikeus oppia siitä, miten ihmiskeho toimii tai miten biologinen maailma toimii, heillä on oikeus oppia, miten teknologinen maailma toimii.

Opetussuunnitelman mukaan opetus aloitetaan lempeästi ja leikin avulla ja siitä siirrytään hiljalleen kohti oikeaa ohjelmointia. Liukkaan mukaan ei riitä, että lapset opaehtoisesti räpläävät älylaitteita.

– Lapset saattavat olla näppäriä surffailemaan netissä tai etsimään lempiartistinsa sivuja, mutta eivät he välttämättä osaa käyttää tietokonetta luomisen tai ongelmanratkaisun välineenä. Kyllä meillä aikuisilla on vielä aika iso vastuu siitä, että näytetään lapsille, mitä kaikkea tietokoneella voi tehdä.

Tietokonetta saa tutkia

Linda Liukkaan ensimmäinen kosketus tietokoneisiin tuli kahdeksanvuotiaana, kun hänen isänsä antoi kalliin työkannettavansa Lindan tutkittavaksi. Windows 3.11 -käyttöjärjestelmä piti asentaa uudelleenkin pariin otteeseen, mutta sen myötä Linda oppi tutkimaan, kuinka koneita voisi käyttää hyväksi.

– Sen seurauksena minulla on aika utelias ja luottavainen mieli tietokoneiden suhteen. Tätä asennetta yritän tuoda lapsille tähän päivään, että tietokone ei ole mikään särkyvä esine, vaan tarkoitettu käytettäväksi ja tutkittavaksi.

Liukas patistaakin oppilaita suhtautumaan ohjelmointiin uteliaasti ja riemulla. Ympäri maailmaa koululuokkia nähnyt Linda on myös varma, ettei ohjelmoinnin opetuskaan muodostu ongelmaksi Suomessa.

– Suomalaiset opettajat ovat ihan maailmanluokkaa. He osaavat nämä asiat ja jos eivät vielä osaa, oppivat.