Tornionlaakson Teatteri juhlii suurtuotannolla, Malmin tiellä

Tornionlaakson teatteri Pajalasta juhlii 30-vuotista toimintaansa Malmens Väg (Malmin tie) -nimisellä suurtuotannolla. Musiikkinäytelmä tuo lavalle kymmeniä ihmisiä pohjoisesta Ruotsista ja Suomesta. Malmin tietä kuvaillaan hauskaksi musiikkinäytelmäksi, jolla on myös syvällinen sanoma – pohjoisen malmiteollisuus.

teatteritaide
Pellokvartetin miehet
Pellokvartetin miehet lähdössä Malmin tielle, eli mukaan Tornionlaakson Teatterin juhlatuotantoon: Topi Saukkoriipi (vas.), Tapani Kauppinen ja Teuvo Kivelä.Jorma Korhonen / Yle

Pellolaiset Topi Saukkoriipi, Tapani Kauppinen ja Teuvo Kivelä odottavat innolla, mitä tuleman pitää. Teatterijoukkoon kuuluvat myös Markku Seikkula, Unto Joensuu ja kvartetin johtaja Esko Ala. Miehillä oli mahdollisuus lähteä mukaan pajalalaisten musiikkinäytelmään, kun välivuosi Ylläksen ulkoilmateatterista antoi siihen mahdollisuuden.

– Ensin meillä oli tarkoitus olla mukana vain Pellon esityksessä, mutta sitten saimme kutsun koko kiertueelle, Teuvo Kivelä kertoo.

– Tämä näyttämötyö on meille jo melko tuttua, mutta onhan uudessa aina oma jännityksensä, Tapani Kauppinen tunnustaa.

Topi Saukkoriipille näytelmän aihe sinällään on tuttua. Mies on työskennellyt Pohjois-Ruotsin kaivoksissa.

– Ja ihan pohjalla olen käynyt, puolessa toista kilometrissä. Tästä reissusta varmaan selviää puhtaammilla kamppeilla, hän naurahtaa.

Rovaniemen teatteri antaa oman apunsa Pajalan näyttämöväelle; muun muassa näyttelijä Markku Köngäs on varsin merkittävässä roolissa Malmin tie -musiikkinäytelmässä.

Malmin tiellä neljällä kielellä

Tornionlaakson Teatteri – Tornedalens Teater esittää juhlanäytelmänsä pääosin meänkielisesti, mutta siinä kuullaan myös ruotsia, suomea, pohjoissaamea.

Musiikkinäytelmän on käsikirjoittanut Petri Tuominen ja sen ohjaa ohjaa Håkan Starkenberg. Musiikin on säveltänyt Malin Hulphers.

Malmin tietä esitetään viidellä paikkakunnalla. Ensi-ilta on jo torstaina 18.8. Luulajassa. Sitten lauantaina 20.8. on vuorossa Malmivaara, 21.8. Pajala, 24.8. Kiiruna ja kierros päättyy Pellon Rohki-halliin 25.8.

Tornionlaakson Teatteri vaalii meänkieltä

Pajalassa kotiaan pitävä Tornionlaakson teatteri – Tornedalens Teater on tuonut yhteen niin teatterin ammattilaisia kuin harrastajia jo 30 vuotta.

Teatteri syntyi harrastajien palosta tehdä jotain yhdessä meänkielellä. Yksi teatterin tehtävistä onkin vaalia meänkieltä, kulttuuria ja historiaa. Meänkieli sai virallisen vähemmistökielen aseman vuonna 2000.