Hyppää sisältöön

Viljelypalstoille jonotetaan – "Halutaan kokea, kuinka omalla työllä tulee ruoka pöytään"

Viljelypalstoilla näkyy nyt nuorten aikuisten kiinnostus ruokaan ja ruuan alkuperään. Halukkaita viljelijöitä onkin enemmän kuin tarjolla olevia kasvimaita. Ruuan tuottaminen alusta loppuun itse kiehtoo nuoria kaupunkilaisia, ja sitä halutaan opettaa nyt myös omille lapsille.

Ensimmäistä kesää palstallaan viettävä Kalle Kainulainen haluaa ennen kaikkea viettää yhteistä aikaa tyttärensä Ainon kanssa. Itse kasvatettu sato on bonusta. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan ryhmäpuutarhan palstat pullistelevat satoa, joka on kypysynyt tänä vuonna hieman etuajassa. Viljelypalstoja alueella on miltei kaksisataa, ja uusia halukkaita viljelijöitä on jonoksi asti. Jonottajista yhä useampi on nuori, kaupungissa elävä aikuinen.

Yksi tuore palstaviljelijä on Kalle Kainulainen. Hän edustaa palstaviljelijöiden nuorempaa sukupolvea, sylissä istuva Aino-tytär on vieläkin nuorempaa polvea.

Maija Knuutila kokeilee joka vuosi jotain uutta kasvatettavaa omalla palstallaan. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Ensimmäinen kesä on mennyt tutustuessa viljelyyn ja pieniä nikkarointitöitä tehden. Kainulainen kokeekin, että palstalla puuhatessa tärkeää on viljelyn lisäksi myös yhteinen aika lapsen kanssa.

– Parasta tässä on se, että saa touhuta tytön kanssa ja laittaa tätä omannäköiseksi.

Yksitoista vuotta palstaansa Hämeenlinnassa viljellyt Maija Knuutila sanoo, että nyt palstalle viljelemään tuleva nuorempi polvi tietää mitä tekee. Toisin oli takavuosina.

– Aiemmin tänne tuli nuoria, jotka laittoivat siemenet keväällä maahan ja syksyllä ihmettelivät, miksei täällä mikään kasva.

Viljely on nyt määrätietoisempaa ja palstalla ollaan ahkerasti. Myös ensikertalaiset tietävät, ettei satoa tule itsestään. Pitää jaksaa kuokkia, nyppiä, kastella ja kasvattaa.

Kaupunkilaisten pitkälle viety harrastus

Tutkija Antti Hannukkala Luonnonvarakeskuksesta sanoo, että palstat ja kaupunkiviljely on nykyään myös nuorten aikuisten pitkälle viety harrastus. Palstoilla onkin nykyään eniten edustettuna kaksi sukupolvea: eläkeläiset ja nuoret aikuiset.

– Tuntuma on, että vanhemmat ihmiset, jotka ovat kotonaan oppineet ruuan tuotannon, ovat edelleen suurin ryhmä. Mutta nyt rinnalle ovat nousemassa nuoret aikuiset, jotka ovat kiinnostuneita siitä, missä ja miten heidän syömänsä ruoka on tuotettu.

Halutaan jälleen kokea, kuinka omalla työllä saadaan ruokaa pöytään, ja siirtää tätä kokemusta myös omille lapsille.

Antti Hannuksela

Ennen muutettiin pois maalta kaupunkiin, ja ruokapöytään valittiin yhä useammin helppoja, prosessoituja eineksiä. Nyt halutaan palata lähemmäs ruoan alkujuuria. Ihmiset ovat yhä tietoisempia ravinnosta ja sen tuotannosta. Luonnonvarakeskuksen tutkijan Antti Hannukselan mukaan lähiruuan suosio kertookin siitä, että maaseutu ja ruuan tuottaminen ovat jälleen nousemassa merkitseviksi asioiksi.

– Ihmiset haluavat kohentaa luonnon tuntemustaan. Se on ehkä päässyt kaupunkilaisilta vähän unohtumaan.

Ruuan alkuperän tietäminen ei ole ainoa syy, joka houkuttelee nuoria aikuisia palstoille.

– Halutaan jälleen kokea, kuinka omalla työllä saadaan ruokaa pöytään, ja siirtää tätä kokemusta myös omille lapsille, sanoo Hannuksela.

Palstaviljelijä hakee mielenrauhaa

Halvemmalla tai helpommalla ei palstaviljelijä kuitenkaan ruokaansa tuottaessaan pääse. Tämän tietää kokenut palstaviljelijä Maija Knuutila.

– Eihän täältä koskaan plussalle pääse, halvemmalla saisi kaiken kaupasta jos työkin laskettaisiin mukaan.

Mutta ei palstaviljelijä säästettyjä senttejä haekaan, vaan rentoutumista ja käsillä tekemistä.

– Silloin tiedän mitä syön, kun sen itse olen kasvattanut, sanoo Maija Knuutila.

Hämeenlinnan viljelypalstoille haluavat joutuvat omaa palstaansa jonottamaan. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Ensimmäinen kesä palstalla on ollut Kalle Kainulaiselle ennen kaikkea uuden opettelua ja kokemusten keräämistä. Enemmän kuin viljely itsessään, palstalla puuhailu merkitsee hänelle mielenrauhaa. Vuosi on aloitettu helpoilla kasveilla.

– Sipulia, hernettä ja marjoja olen tänä kesänä kasvattanut, luettelee Kainulainen.

Tulevaisuus tuo nuorelle palstaviljelijälle tullessaan lisää rakennusprojekteja sekä viljelytilaa.

– Pitäisi vissiin kasvihuone rakentaa ja mansikkamaa tuonne nurkalle.

.
.