1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Vammainen merihädässä - osaako viranomainen pelastaa?

Kolmevuotinen Mutual Trust -projekti keskittyy kehittämään sekä vammaisten että viranomaisten valmiuksia toimia hätätilanteissa.

Mutual Trust -projekti haluaa parantaa vammaisten ja viranomaisten yhteistyötä pelastustilanteissa. Kuva: Finlands Svenska Handikappförbund

– Ajatus vammaisten ja pelastusviranomaisten yhteistyön kehittämisestä virisi kun pohdittiin mitä tapahtuisi, jos järjestön paljon merellä ja luonnossa liikkuvat jäsenet joutuisivat vaikkapa veden varaan, kertoo projektikoordinaattori Daniel Saarinen.

Kaksikielistä projektia koordinoi Finlands Svenska Handikappförbund, joka on kutsunut mukaan laajasti eri vammaisjärjestöjä sekä viranomaisia. Tavoitteena on tietoisuutta lisäämällä ja käytännön harjoituksilla parantaa viranomaisten valmiuksia vammaisten pelastamisessa.

Daniel Saarisen mukaan suurin este yhteistyölle on tällä hetkellä se, etteivät viranomaiset tunne eri vammaisryhmien ominaisuuksia ja tarpeita heidät kohdatessaan. Vammaisilta itseltään puuttuu osaaminen varautua hätätilanteisiin vaikkapa luonnossa liikkuessaan.

Viittomakielisten palveluista tärkeimpänä Saarinen pitää hätäviestipalveluita. Hätäkeskus onkin hänen mukaansa lähtenyt innokkaasti mukaan projektiin.

– Tekstiviesti ei ole kovin näppärä tapa ottaa yhteys hätäkeskukseen, kirjoittaminen on hidasta. Siihen voisivat videopuhelu tai valmiit sovellukset olla parempia.

Projektikoordinaattori Daniel Saarisen mukaan yhteistyötä voidaan parantaa jo tietoisuutta lisäämällä. Kuva: Yle

Projektissa on mukana toistaiseksi yhdeksän järjestöä, joiden joukossa ovat myös Kuurojen Liitto sekä Kuuloliitto, mutta mukaan mahtuu vielä lisää järjestöjä. Lisäksi projektiin osalllistuu rajavalvonta- ja pelastusviranomaista sekä apuvälinetuottajia.

Projektin aikana on tarkoitus koota tietoa eri vammaisryhmien tarpeista sekä järjestää harjoituksia yhdessä viranomaisten kanssa. Projekti on alkanut tänä vuonna ja se jatkuu vuoteen 2019. Sen suojelijana toimii Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.