Miehemme maailmalla: Tomaattia naamaan

Tomaattisota houkuttelee jokavuotiseen tapaan taas elokuun lopussa intomielisiä taistelijoita Espanjan Buñoliin. Miehemme maailmalla -radiosarjassa käydään paikan päällä todistamassa, että tomaatit piristävät mieltä ja ihoa.

Ulkomaat
Tomaattisodassa kaupunki ja sotijat saavat ketsuppikuorrutuksen.
Tomaattisodassa kaupunki ja sotijat saavat ketsuppikuorrutuksen. Manuel Bruque / EPA

Voit kuunnella_ Miehemme maailmalla _-sarjaa tästä linkistä.

Tämän viikon jaksossa ollaan La Tomatinassa, leikkisodassa, jonka jokainen osallistuja voi kokea onnistumisen tunteita.

Pyllymäkiluisua ja koston kierrettä

Raportoin elokuussa 2000 La Tomatinasta tähän tapaan:

"Kaadun maahan kuhmuraiselle kivikadulle ja joudun saman tien pyllymäkiluisuun. Minua kolhitaan tungoksessa ja päälakeeni pamahtaa tomaatti.

Sotaa on kestänyt arviolta 15 minuuttia ja olen jo nyt kokovartalokuorrutuksessa. Yritän nousta jaloilleni tungoksessa samalla, kun joku japanilainen hieroo päähäni lisää mursketta.

Pystyyn päästyäni lähden kostamaan. Noukin maasta ammuksia ja rimpuilen halki kiljuvan ihmismeren kohti japanilaista, joka nojaa talon seinää vasten ja suutelee tyttöystäväänsä.

Lähietäisyydelle päästyäni sinkoan kuusi tomaatinriekaletta nuoren parin päälle."

Tomaattisodassa reportterikin joutuu laittamaan koko kroppansa peliin
Tomaattisodassa reportterikin joutuu laittamaan koko kroppansa peliinMika Hentunen / Yle

Ylijäämät ja pilaantuneet tomaatit aseiksi

Valencian lähellä sijaitsevassa Buñolissa on vajaat 10 000 asukasta.

He alkavat jo aamuvarhaisella suojata kapeilla, keskiaikaisilla kaduilla sijaitsevia asuntojaan. He peittävät muoveilla ikkunoita, ovia ja seiniä ja teippaavat johtoja piiloon.

Keskipäivällä kaupungin kadut saavat täydellisen ketsuppipeitteen, talojen ulkoseinät värjäytyvät punaisiksi ja katukivetyksellä on parikymmentä senttiä tomaattiloskaa.

Maanviljelijät eri puolilta Valenciaa lahjoittavat sotaan ylijäämiään ja mädäntyneitä vihanneksiaan. Kuorma-autot tuovat Buñoliin yhtä tuntia varten 130 tonnia tomaatteja.

Romanttinen ja realistinen historianselitys

La Tomatinan alkuperästä on erilaisia versioita, joista romanttisin on 1500-luvulta. Tarinan mukaan talonpojat aloittivat kapinan paikallishallitsijaa vastaan. Heillä ei ollut muita aseita kuin oman maansa antimet. Niillä he kuitenkin karkottivat tyrannin Buñolista.

Tuoreemmat versiot ovat vuodelta 1945. Ensimmäisessä nuoret alkoivat leikkimielisen sodan, johon muut liittyivät. Toisen mukaan nuori mies ei enää kestänyt kaupungin keskusaukiolla esiintynyttä kansantaiteilijaa, vaan heitti tätä tomaatilla, mistä seurasi primitiivinen ketjureaktio.

Helpot säännöt

Tomaattisotaan saapuu taistelijoita kaikkialta maailmasta. Säännöt ovat yksinkertaiset. Sota syttyy torvensoitosta ja kuorma-autot kaartavat Buñolin kaduille.

Niiden lavoilla on väkeä, joka talloo tomaatteja murskaksi ja heittää sitä kiljuvalle sotajoukolle. Se taas viskoo murskaa toistensa päälle ja kaikkialle ympärilleen niin kuin lumisodassa.

Sota päättyy tunnin kuluttua torven soitosta ja kaupungin siivous alkaa välittömästi.

Sotijoiden määrää rajoitettu

Vuonna 2013 Buñol päätti asettaa tapahtumaan kymmenen euron osallistumismaksun. Tomaatteja kaupunkiin tuovan kuorma-auton lavalle pääsee seitsemän ja puolen euron lisämaksusta Osallistujien enimmäismääräksi on viime vuosina rajattu 20 000.