Hyppää sisältöön

Outi Alanko-Kahiluoto harkitsee vihreiden puheenjohtajuutta

Vihreiden eduskuntaryhmä hioo syksyn linjauksiaan kaksipäiväisellä Kalajoen kiertueellaan. Ryhmä vaihtaa eduskuntakauden alkajaiseksi syyskuun alussa puheenjohtajansa, koska Outi Alanko-Kahiluodon on vihreiden rotaatioperiaatteen mukaan annettava tietä uudelle ryhmänjohtajalle.

Outi Alanko-Kahiluoto Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Vihreiden johto uudistuu täysin. Puheenjohtaja Ville Niinistön lähtöä ensi kesän puoluekokouksessa on jo ehditty kummastella, koska puolue pärjää kannatuskyselyissä paremmin kuin koskaan. Syynä on vihreiden ikiaikainen rotaatiosääntö, demokratian nimissä on johdon vaihduttava määräajoin.

Nyt sama rotaatiosääntö iskee myös eduskuntaryhmän puheenjohtajaan Outi Alanko-Kahiluotoon. Eduskuntaryhmä valitsee uuden puheenjohtajan syyskuun alussa.

Alanko-Kahiluoto harkitsee nyt vakavissaan asettumistaan Niinistön seuraajaksi.

– En ole vielä kuitenkaan tehnyt ratkaisua, uskon, että teen ratkaisun syksyn kuluessa, Alanko-Kahiluoto sanoo.

"Hallituksen kylmä politiikka jatkuu"

Vihreiden eduskuntaryhmä on laskettanut eduskunnan tietopalveluyksiköllä, miten sosiaalituille käy hallituksen budjettiesityksen myötä. Vihreiden mielestä hallitus jatkaa kylmää talouslinjaansa.

– Hallitus lupaa tuoda 30 miljoonaa euroa lisää sosiaaliturvaan, mutta samaan aikaan leikkaa 300 miljoonaa sosiaaliturvasta, Outi Alanko-Kahiluoto sanoo.

Vihreät arvostelevat myös kaikille tulevaa 0,5 prosenttiyksikön veronalennusta.

– Esimerkiksi kansanedustajalle se tuo 35 euroa palkanlisää kuukaudessa, samalla viedään neljännes opiskelijoiden opintotuesta ja leikataan työttömyysturvaa. Tämä ei ole millään lailla oikeudenmukaista, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Osapäivähoito maksuttomaksi ja päivähoitokorotukset pois

Vihreät pitävät EK:n eilistä esitystä alentaa päivähoitomaksuja on hyvänä. Hallituksen pitäisi vähintäänkin hylätä aikeensa korottaa hoitomaksuja.

– Sen jälkeen hallituksen pitäisi edetä Ruotsin suuntaan, jossa osapäivähoito on maksutonta, Alanko-Kahilluoto sanoo

Sen sijaan EK:n esitys kustantaa päivähoitomaksujen alennus asumistuen leikkauksella saa tuomion. Työttömyys ei suinkaan alene, vaan ihmisillä on entistäkin heikommat edellytykset muuttaa kalliiden asuntojen kasvukeskuksiin.

Työllisyys kohenisi vihreiden mielestä muun muassa panostamalla uusiutuvaan energiaan, josta puolueen mukaan olisi tulossa kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.

.
.