Hyppää sisältöön

Vaikutusvaltainen tapahtumajärjestäjä ottaisi Malmin lentokentän festarikäyttöön – "Siitä vain, jos ideoita löytyy"

Ajatus Malmin lentokentän käyttämisestä festariareenana on noussut esiin, sillä Helsingissä on pian pulaa suurten festivaalien pitopaikoista. Myös musiikkialan vaikuttaja Juhani Merimaa tukee ajatusta siitä, että lentotoiminnoista vapautuva Malmin lentokenttä annettaisiin tapahtumajärjestäjien käyttöön ainakin siihen asti, kunnes alueelle rakennetaan asuntoja.

Malmin lentoasema. Kuva: Lassi Tolvanen

Musiikkialan vaikuttaja, Tavastia-klubin toimitusjohtaja Juhani Merimaa valjastaisi lentotoiminnoista tyhjilleen jäävän Malmin lentoaseman festivaalikäyttöön.

Merimaan mukaan lentoasema voisi olla tapahtumajärjestäjien käytössä ainakin siihen asti, kunnes alueelle rakennetaan asuntoja.

Lentokentän muokkaaminen festivaalikäyttöön ei Merimaan mielestä vaatisi suuria muutostöitä. Käytännössä aseman kiitoteillä ja asvaltoiduilla alueilla pystyttäisiin järjestämään hänen mukaansa 10 000 ihmisen juhlat vaikka heti.

– Olihan Malmi viime viikonloppunakin yleisötapahtumakäytössä lentonäytöksessä, Merimaa huomauttaa.

Merimaan mukaan ainoa kysymysmerkki tapahtumajärjestämisessä on se, soveltuvatko lentokentän päällystämättömät alueet suurille yleisömassoille.

– Kiitoratojen ulkopuoliset alueet ovat vähän niin kuin suota, mutta nekin ehkä saataisiin jotenkin muutettua festivaalikäyttöön. Ei se varmaan kauhean iso duuni olisi. Siitä vain, jos ideoita löytyy, Merimaa rohkaisee.

Merimaa muistuttaa, että lentokentillä on järjestetty isoja konsertteja muuallakin Euroopassa, muun muassa Ruotsissa ja Saksassa.

Juhani Merimaa. Kuva: YLE / Johanna Laine

Junalla lähes perille

Kymmentuhatpäisen festivaalikansan vyöry Malmille vaatisi sujuvia liikenneyhteyksiä. Pääkulkuyhteydeksi Merimaa ehdottaa junaa.

– Tapanilan juna-asemalta tulisi matkaa lentoasemalle noin kilometri. Kulkeminen ei olisi vain bussiliikenteen varassa, vaan junalla päästäisiin sinne suhteellisen näppärästi.

Merimaa sanoo käyneensä neuvotteluja Malmin hyödyntämisestä festivaalialueena jo vuosia sitten. Hänen mukaansa neuvotteluja on käynyt ja käy edelleen moni muukin.

– Tuolloin [vuosia sitten] alue ei vain sopinut yhteen meidän silloisten ideoiden kanssa, hän kertoo syyn tapahtumapaikan hylkäämiseen.

Malmin lentoasemalle suunnitellaan asuntoja 25 000 ihmiselle. Rakentamisen on kaavailtu alkavan 2020-luvun alkupuolella. Helsingin kaupunki kerää parhaillaan ideoita (siirryt toiseen palveluun) lentokentän alueen väliaikaiskäytöstä.

Kookkaille tapahtuma-alueille on syntynyt tarvetta Helsingissä, koska nykyiset alueet uhkaavat puristua asuntorakentamisen alle.

Flow Festivalin hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kallio kertoi kuitenkin toissa viikolla Yle Uutisille, että Malmi ei tällä haavaa kiinnosta festivaalin pitopaikkana.

Weekend Festivalin tiedottaja Tomi Lindblom puolestaan sanoo, että festivaali on alustavasti suunnitellut muita paikkoja tapahtuman järjestämiseksi pääkaupunkiseudulla. Mahdollinen uusi pitopaikka tiedotetaan hänen mukaansa viimeistään tammikuussa.

.
.