1. yle.fi
  2. Uutiset

Orpo: Taloudessa haurasta kasvua – viennin vahvistamiseksi tarvitaan lisää toimia

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) jakaa ekonomistien Ylen kyselyssä esittämän arvion Suomen taloudesta. Orpo näkee taloudessa haurasta kasvua, mutta viennin vahvistamiseksi tarvitaan vielä lisää toimia.

politiikka
Petteri Orpo
Petteri Orpo (kuvassa vasemmalla).Olli Lindqvist / Yle

Kokoomuksen ministeriryhmän kokouksessa Tampereella haastateltu valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi, että talouden hauras kasvu on kotimarkkinoiden varassa.

– Mutta se, mikä on ongelma, on se, että meidän vienti ei vieläkään vedä. Sieltä viennistä me ei ole saatu sitä tarvittavaa piristystä, Orpo valittelee.

Ylen haastattelussa Orpo muistuttaa, että Suomen talous on rakentunut pitkälle viennin ja vientiteollisuuden varaan, ja sitä kautta on saatu vahvaa kotimaista ostovoimaa ja työllisyyttä.

– Niin tässä on se, mikä sakkaa, Orpo toteaa.

Kilpailukykysopimus antaa Orpon mukaan kuitenkin toivoa paremmasta.

– Kilpailukykysopimus tasoittaa aikaisemmin palkanmuodostuksessa työmarkkinaratkaisuissa tehtyjä virheitä ja parantaa oikeasti kilpailukykyä suhteessa meidän kilpailijamaihin. Se on hyvä asia, mutta lisää täytyy tehdä toimia koko ajan, jotta saadaan vienti vetämään, Orpo linjaa.

Maailman taloudesta tarvittaisiin nyt vetoapua, mutta Orpon mukaan viestit maailmalta, muun muassa Yhdysvaltain taloudesta, eivät ole lupaavia.

Lue seuraavaksi