EK: Koulutuksen järjestäjiltä leikataan vedoten sopimukseen, jonka piirissä ne eivät ole

Yliopistoilta leikattaisiin 13,9 ja ammattikorkeakouluilta 6,9 miljoonaa. Leikkauksia on perusteltu kilpailukykysopimuksella.

politiikka
Opiskelija valitsee usein lähikorkeakoulun opinahjokseen. Kuvassa Tampereen yliopiston opiskelijoita.
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vaatii, että hallitus peruu uudet koulutukseen kohdistuvat säästöt virheellisinä. Valtiovarainministeriö on esittänyt lisää leikkauksia koulutuksen järjestäjille siten, että esimerkiksi yliopistoilta leikattaisiin 13,9 ja ammattikorkeakouluilta 6,9 miljoonaa.

EK:n mukaan ministeriö on soveltanut esityksessään kilpailukykysopimuksessa päätettyjä, julkiseen sektoriin kohdistettavia säästöjä virheellisesti myös yksityisiin koulutuksenjärjestäjiin.

Ministeriön budjettiesityksessä yksityiset koulutuksenjärjestäjät on luokiteltu osaksi julkista sektoria, ja niille on kohdistettu kilpailukykysopimuksessa sovitut leikkaukset, vaikka muun muassa yliopistot, ammattikorkeakoulut ja suuri osa ammatillisen koulutuksen järjestäjistä eivät sopimuksessa kuulu julkiseen sektoriin.

– Valtiovalta on luvannut, ettei koulutukseen enää kohdisteta uusia säästöjä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies muistuttaa.