Savonlinna lunastaa OKL-alueen – saa kylkiäisenä puolityhjän virastotalon naapurikunnasta Juvalta

Savonlinnan kaupunki käyttää etuosto-oikeuttaan ja ostaa lakkautettavan OKL:n alueen. Samassa kaupassa kaupunki saa harmikseen Juvalla sijaitsevan vanhan valtion virastotalon.

Kotimaa
Juvan virastotalo
Juvan vanhan valtion virastotalon neliöistä yli puolet on tyhjinä.Petri Vironen / Yle

Valtion omistama Senaatti-kiinteistöt teki kesäkuussa kaupat 7,5 hehtaarin alueesta. Ostajana oli Royal House Oy Jyväskylästä. Kauppahinta 1,8 miljoonaa euroa.

Kauppaan sisältyi opetuskäyttöön tarkoitettuja rakennuksia sekä mm. liikuntahalli. OKL:n alue sijaitsee lähellä ydinkeskustaa, korkealla mäellä Pihlajavedelle pistävän niemen keskellä. Valtion omistama kiinteistöyhtiö luopuu alueesta, sillä opettajakoulutus lakkaa Savonlinnasta 2018.

Talousvaikeuksista kärsivälle Savonlinnan kaupungille OKL:n alueen kauppa oli tärkeä, ja kaupunginhallitus teki sen yksimielisesti. Valtuusto päättää asiasta lopullisesti maanantaina 22. elokuuta.

– Sijainti on sellainen ja maa-asioissa asioita on katsottava pidemmällä ajalla. Lähes kahdeksan hehtaaria maata kaupungin aika ydinkeskustassa ja kauppahinta oli aika järkevä. Pitää myös muistaa, että kaupunki aikoinaan lahjoitti alueen valtiolle opettajakoulutuksen kehittämiseksi. Nyt se palautuu, mutta ei toki lahjoituksena, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen sanoo.

Savonlinna pystyy hyödyntämään OKL:n kiinteistöjä muun muassa koulurakennuksina entisten koulujen peruskorjausten aikana. Myös kerrostalotontteja myymällä kaupunki voi muuttaa osan alueesta rahaksi.

Juvalta syntyy kustannuksia

Erikoista kaupassa oli se, että Senaatti-kiinteistöt myi samalla kauppakirjalla Juvan vanhan valtion virastotalon, joka on ollut pitkään puolityhjä. Esimerkiksi talossa toimiva poliisiyksikkö on ollut pitkään lopetusuhan alla.

– Vaikea sanoa, mikä ajatus myyjillä on ollut, mutta tässä jäi vähän se tuntu, että haluttiin päästä hankalasta kiinteistöstä eroon samassa yhteydessä, Matti-Pekka Parkkinen sanoo.

– Pyrimme myymään talon, sillä ei meillä ole mitään haluja hankkia kiinteistöjä.

Vuonna 1967 rakennetun virastotalon 2 400 neliöstä alle puolet on vuokrattu. Ylläpitokulut talosta ovat 80 000 euroa tuloja suuremmat.