Outo suojatie vie metsään Turussa – ekaluokkalainen ihmettelee koulureittiään

Turkulainen Joni Yrjänheikki tutustui Eliot-poikansa kanssa tulevan ekaluokkalaisen koulureittiin. Kaksikko törmäsi todelliseen pulmaan: mitä virkaa on suojatiellä, joka ei johda minnekään?

liikenne
Ruohonpäänkadun suojatie päättyy metsään Turussa. Vasemmalla Untolankatu.
Kalle Mäkelä / Yle

Lasten suusta kuulee totuuden. Lasten suusta kuulee myös usein kysymyksiä, joihin voi olla vaikea vastata. Turkulainen Joni Yrjänheikki joutui tällaiseen tilanteeseen, kun hän harjoitteli Eliot-poikansa kanssa tulevan ekaluokkalaisen koulureittiä.

Hidaste merkitään huomiomaalauksella, joka muistuttaa suojatiemaalausta.

Matti Salonen

Murheenkryyniksi muodostui Turussa, Ruohonpäänkadun ja Untolantien risteyksessä sijaitseva suojatie, jonka toinen pää johtaa nurmikolle. Suojatie on maalattu hidasteen päälle.

– Ainoa kysymys, johon en reitillä osannut vastata, oli tämä suojatie. Mikä tällaisen suojatien tarkoitus on, jos suojatie ei pääty mihinkään, Yrjänheikki sanoo.

Suojatie voi johtaa vaikka metsään

Turun kaupungin mukaan Ruohonpäänkadun suojatien mysteeri on lopulta kovin yksinkertainen. Suunnittelupäällikkö Matti Salonen kertoo, että kaupungissa on useita suojateitä, jotka eivät johda jalkakäytävältä jalkakäytävälle. Suojatie voi viedä vaikka puistoalueelle tai kiinteistön pihaan.

Joni Yrjänheikille ja Eliot-pojalle päänvaivaa tuottanut hidaste rakennettiin aikoinaan osin alueen asukkaiden toiveesta.

– Asukkaat ovat halunneet, että läpiajoa rajoitetaan. Hidaste merkitään huomiomaalauksella, joka muistuttaa suojatiemaalausta.

Hidasteeseen maalattiin lopulta myös suojatiemerkintä turvallisuussyistä.

– Näin ei sattuisi tilannetta, jossa jalankulkija luulee kävelevänsä suojatiellä, vaikka paikkaan on maalattu vain hidasteen huomiomaalaus, Salonen toteaa.