1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siunattu hulluus (Kirja)

Kylähullut näytelmän inspiraationa – "Kirjo on käsittämättömän suuri"

Kajaanin kaupunginteatterin Siunattu hulluus -näytelmässä yleisö pääsee dramaturgin rooliin, kun näytelmä muotoutuu yleisölle avoimissa harjoituksissa. Esityksen pohjana on kainuulaiset kylähullutarinat.

Siunattu hulluus (Kirja)
Siunattu hulluus - näytelmä
Kajaanin Kaupunginteatteri / Teemu Sirviö

Kajaanin kaupunginteatterin syksyn ensimmäinen ensi-iltaan tuleva esitys Siunattu hulluus on ylistyslaulu omaperäisyydelle ja vapaudelle. Jussi Sorjasen ohjaamassa näytelmässä Aapelin kirjoittaman kirjan tarinasta on mukaan otettu ainakin ajatus. Sisältääkö esitys muita osia alkuperäisestä Rummukaisen veljesten matkasta hullujenhuoneelle ja takaisin, on vielä arvoitus – jopa ohjaajalle.

– Olen aikaisemminkin tehnyt näin, että harjoitusten alkaessa ei ole ollut valmista tekstiä. Sen muodostuminen on mielenkiintoista ja siinä on erilainen paine tuottaa materiaalia, jota myös itse kirjoitan. Esityksen tarina muodostuu pikku hiljaa, kertoo Sorjanen.

Esitystä varten Kajaanin kaupunginteatteri käynnisti kampanjan, jossa työryhmä on kerännyt tarinoita kainuulaisista kylähulluista ja alkuperäisistä ihmisistä käyttääkseen niitä esityksen materiaalina.

– Niitä on löytynyt runsaasti ja taskut pursuavat näitä tarinoita. Meitä on lähestytty muistitikuilla, sähköposteilla, kirjeillä ja niin edelleen. Olemme koko ajan korvat höröllä ja tarinoita saa lähettää meille edelleenkin. Kirjo on käsittämättömän suuri, rikas ja hieno, sanoo Sorjanen.

Intohimoa, mielihaluja, vapautta

Sellaisenaan ja auki kirjoitettuna kylähullutarinat ja henkilöt eivät näytökseen tule, vaan ne toimivat inspiraation lähteinä.

Olemme koko ajan korvat höröllä.

Jussi Sorjanen

– Tarinoissa olevat oikeat henkilöt ovat lähtökohta, jonka me muokkaamme omaksemme. Ajatuskulku, jota olemme käyneet läpi on se, että on aika normaalia olla jollakin tavalla hullu tai vähintäänkin siunattu hullu.

Sorjanen huomauttaa, että mielenterveyspotilaita tai mielisairauksia ei käsitellä, vaan käsittelyssä ovat intohimot, mielihalut ja erilaiset tilanteet, joihin ihmiset joutuvat.

– On myös vapauttava elementti tehdä mitä haluaa: vaikka kulkea kadulla eläinasu päällä, jos siltä tuntuu. Olemme kuitenkin samassa tilanteessa. Kaikki me synnymme ja lopulta kuolemme, hymyilee Sorjanen.

Ohjaaja Jussi Sorjanen
Jussi Sorjanen ohjaa näytelmän.Arto Loukasmäki / Yle

Yleisö dramaturgina

Siunattu hulluus -esityksen ensi-ilta on Kajaanin kaupunginteatterissa 17. syyskuuta. Ennen tuota H-hetkeä yleisöllä on mahdollisuus seurata näytelmän valmistumistalauantaisin järjestettävissä avoimissa harjoituksissa (siirryt toiseen palveluun).

On aika normaalia olla jollakin tavalla hullu tai vähintäänkin siunattu hullu.

Jussi Sorjanen

– Näissä harjoituksissa laitamme yleisön myös dramaturgin hommiin, eli katsomme millaiset aiheet ja kohtaukset saavat vastakaikua ja mitkä aiheuttavat vastareaktioita. Nämä ovat meille hyvin mielenkiintoisia hetkiä.

Avoimet harjoitukset ovat ohjaaja Sorjaselle tuttuja jo Lahdesta, jossa teatteri Vanhassa Jukossa toteutettiin Halko-esityksiä.

– Idea oli se, että aloitimme maanantaina harjoitukset ja lauantaina oli vain yksi esitys. Vapaasti ja tulosvastuuttomasti tekeminen oli hedelmällistä ja ajattelin, että se sopii vallan mainiosti tähän Siunattu hulluus -projektiin. Tämä palvelee myös meitä, kertoo ohjaaja Jussi Sorjanen.

Lue seuraavaksi