Poliisi epäilee: Moottoripyöriä viedään järjestelmällisesti Kemi–Torniossa

Erityisesti itävaltalaisen moottoripyörävalmistajan KTM:n pyörät ovat kelvanneet pitkäkyntisille Kemi–Tornio-alueella.

Poliisin mukaan varkaat ovat lähteneet liikkeelle iltojen pimentyessä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kemi–Tornio-alueella on tehty parin viime kuukauden aikana tavanomaista enemmän moottoripyörävarkauksia. Poliisi epäilee, että tiettyjä pyöriä saatetaan viedä pihoilta ja parkkipaikoilta jopa järjestelmällisesti.

– Moottoripyöristä puolet on ollut KTM-pyöriä, lähinnä 250–500-kuutioisia enduropyöriä, luonnehtii rikosylikonstaapeli Vesa Keinänen.

Keinäsen tekemä pikainen tietokonehaku osoittaa, että pitkäkyntisten mukaan on lähtenyt parin viime kuukauden aikana kymmenen moottoripyörää. Vuosi sitten vastaavana aikana moottoripyörän käyttövarkauksia oli kolme kappaletta.

– Tiettyjä pyöriä on nyt hävinnyt normaalia enemmän ja se antaa aiheen epäillä, että onkohan liikkeellä joku, joka tuntee nämä pyörät hyvin, osaa ottaa niitä käyttöön ja ohittaa esimerkiksi ajonestolaitteet, sanoo Keinänen.

Myös polkupyöriä ja perämoottoreita varastettu

Ainakaan toistaiseksi poliisilla ei ole viitteitä erityisesti moottoripyörien varastamiseen liittyvästä järjestelmällisestä toiminnasta. Moottoripyöristä kuusi on viety Torniosta ja loput Kemistä.

– Muutama pyörä on saatu takaisin, mutta ei välttämättä tekijöiltä itseltään, luonnehtii Keinänen.

Poliisin mukaan iltojen hämärtyminen on saanut varkaat liikkeelle muutenkin. Kemi–Tornio-alueella poliisin tietoon on tullut viime päivinä useita polkupyörä- ja perämoottorivarkauksia.