Ovatko ilvekset ajatuksissasi? Riistakeskus kaipaa panostasi keskusteluun

Suomen ilveskannan hoitosuunnitelmaa päivitetään tänä ja ensi vuonna. Nykyinen ilveskannan hoitosuunnitelma on vuodelta 2007. Riistakeskus kaipaa kansalaisia mukaan keskusteluun ilveksistä.

ilves
Ilves Ranuan eläinpuistossa.
Seppo Nykänen / Yle

Ilveskannat ovat pienentyneet Suomessa metsästyksen myötä. Pentueita arvioidaan syntyneen viime vuonna noin kymmenyksen edellisvuotta vähemmän. Vain Keski-Suomessa ilveskanta on kasvanut, kertoo Olli Kursula Suomen riistakeskuksesta.

– Ehkä tuolla Suomenselän seutuvilla, Pohjanmaan rajaa vasten, Karstula, Kyyjärvi, Kivijärvi alueella on semmoinen vähän isompi aukko, jossa ei ole pentuehavaintoja, eikä ilveksiä. Mutta muuten koko maakunnassa on ilvespentueita löytynyt, toteaa Kursula.

Viime talven laskennassa Keski-Suomessa havaittiin noin 50 pentuetta sekä 250 aikuista ilvestä. Luonnonvarakeskuksen mukaan koko maassa yli vuoden ikäisiä ilveksiä oli viime vuonna ennen syksyn metsästyskautta noin 2 700–2 795.

Ilveksen aiheuttamat haitat ovat kuitenkin pysyneet vähäisinä, joitakin yksittäisiä vahinkoja ilves on tehnyt.

– On ollut esimerkiksi lammasvahinkoja, jotka ilves on aiheuttanut. Esimerkiksi karhuun verrattuna ilveksen aiheuttamat vahingot ovat todella pieniä, kertoo Kursula.

Ongelmana ovat olleet niin sanotut pihailvekset, jotka ovat talvikuukausina ravinnon perässä siirtyneet pyytämään ravintoa lähemmäksi asutusta.

Suomen riistakeskus toivoo ihmisten ottavan kantaa oikeusministeriön ylläpitämässä otakantaa.fi -palvelussa (siirryt toiseen palveluun) ilveskannan hoitosuunnitelman päivittämiseen. Keskusteluaiheina ovat esimerkiksi ilveskannan levittäytyminen, ilveksen metsästys ja ilveksen aiheuttamat vahingot.

Keskustelu on avoinna lokakuun loppuun saakka. Keskustelujen toivotaan tuovan lisäarvoa päivitystyöhön, jonka on oltava valmis ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

_Olli Kursulaa haastatteli Pauliina Tolvanen. _