Tupakkalakiin jäi kömmähdys: Sähkötupakoitsijat jäävät ilman nikotiinipatruunoita

Nikotiininesteen tilaaminen ulkomailta muuttui eilen laittomaksi. Kotimaisten kauppojen hyllyille tuote saapuu kuitenkin vasta ensi vuoden alussa. Sosiaali- ja terveysministeriö unohti kirjata lakiin siirtymäsäännöksen, joka mahdollistaisi nikotiininesteiden tilaamisen ulkomailta vuoden loppuun saakka.

Kotimaa
Sähkötupakka.
Antti Seppälä / Yle

Uuden tupakkalain kirjoittamisesta ei selvitty ilman pahaa kömmähdystä. Tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden tilaaminen ulkomailta kielletään vuoden 2017 alusta. Jatkossa sähkötupakoiden nikotiinipatruunoita myydään kotimaisissa kaupoissa. Sosiaali- ja terveysministeriön tarkoitus oli kirjata lakiin siirtymäaika, jolloin tuotteiden tilaaminen olisi vielä laillista. Tämä siirtymäsäädös unohtui kuitenkin kirjata lakiin kokonaan.

– Kyseessähän on ihan tyhmä virhe. Pyrimme mahdollisimman nopeasti korjaamaan tämän, jotta tästä virheestä ei aiheutuisi kuluttajille kovin suuria ongelmia. Virhettä ei ole vaikea korjata, mutta aikaa se tietenkin jonkin verran vie, johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa.

Nikotiinipatruunat eivät ehdi kauppoihin ennen tilaamisen kieltämistä

Tulli on estänyt tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden etäostamisen eilisestä alkaen. Tupakoitsijat ovat ottaneet yhteyttä tulliin ihmetellen omien ostoksiensa takavarikointeja.

– Tulli noudattaa ja valvoo lakia eli toimii tässä tapauksessa oikein, johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä myöntää.

Nikotiininesteet, joissa on nikotiinia alle 20 milligrammaa millilitrassa ja joilla ei ole lääkkeellistä käyttötarkoitusta, myydään jatkossa kotimaisissa kaupoissa. Uutena myyntituotteena ne kuitenkin vaativat ennakkoilmoituksen Valviraan. Maahantuojan tai valmistajan on tehtävä ilmoitus puoli vuotta ennen tuotteiden myynnin aloittamista.

– Yhteensä ilmoituksia on otettu vastaan nyt seitsemän kappaletta. Näistä suurin osa tehtiin eilen. Kaikkien tuotteet eivät siis ehdi heti vuoden alussa kauppojen hyllyille, kertoo Valviran lakimies Jonna Aaltonen.