1. yle.fi
  2. Uutiset

"Osa miehistä ihmettelee, naiset ihmettelevät enemmän" – penkkiurheilijanainen voi herättää miehissä kunnioitusta

Penkkiurheilijaksi mielletään helposti mies. Yle TV2:n urheilutarjonnan katsoja onkin keskimäärin 54-vuotias mies. Naisia Kakkosen urheilutarjonnan katsojista on kuitenkin noin 40 prosenttia.

penkkiurheilu
Televisio, jossa näkyy kanavien valintapalkki.
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

– Joskus joutuu koko päivän istumaan television edessä, vaikka se vaarallista onkin, miettii Minna Mäkinen, joka on Rion olympialaisten aikaan pistänyt usein herätyskellon soimaan yön pikkutunneille.

Mäkinen on myös "olympialaislomalla", eli sijoittanut kesälomansa niin, että kisat eivät varmasti mene ohi. Toinen penkkiurheilija Eija Tuovinen herää katsomaan Etelä-Amerikassa käytäviä kisoja vain jos mielenkiintomittari täyttyy tarpeeksi.

Talvisin Tuovinen katsoo paljon erilaisia talvilajeja, mutta ehdoton ykkönen on "Jypinkylässä" eli Jyväskylässä asuvalle naiselle jääkiekko.

– Kun jääkiekkokausi alkaa, niin penkkiurheilu vie monta tuntia viikossa, Tuovinen sanoo ja kertoo käyvänsä katsomassa JYP:n kotipelit ja seuraavansa vieraspelit televisiosta.

Talvella penkkiurheilija Mäkinen sen sijaan katsoo muita talvilajeja.

– Kyllähän se viikonloppuisin työstä käy, että ehtii katsoa kaiken tarjonnan.

Eija Tuovinen ja Minna Mäkinen ovat vannoutuneita penkkiurheilijoita. Eijan vei mennessään korkeushyppääjäserkku ja jääkiekon seuraaminen vie Minnan arjesta talviaikaan ison osan.
Eija Tuovinen ja Minna Mäkinen ovat vannoutuneita penkkiurheilijoita. Minnan vei mennessään korkeushyppääjäserkku ja jääkiekon seuraaminen vie Eijan arjesta talviaikaan ison osan. Sanna Savela / Yle

Rion olympialaiset

TV2:n urheiluyleisöstä suurin osa katsoo kisoja televisiovastaanottimen avulla. Netin kautta katselu on kuitenkin kasvussa ja esimerkiksi Rion olympialähetykset ovat parhaimmillaan saaneet jopa miljoona käynnistystä päivässä. Nettikatselu on kaksinkertaistunut sitten Sotshin talviolympialaisten.

Minna sanoo, että olympiahenkeen kuuluu katsoa sellaisia lajeja, mitä ei muutoin tule seurattua niin paljon – kuten vaikka koskimelontaa ja kenttäratsastusta.

– Rugbysta innostuin ja katsoin pelejä Areenasta enemmänkin.

Kuvassa television kaukosäätimen virtanappi.
Kisoja katsotaan edelleen eniten telkkarista. Anssi Leppänen / Yle

Hyvä selostaja saa katsomaan vähemmän sydäntä lähempänä olevaa lajia, kuten kouluratsastusta ja koskimelontaa. Niin Eija oppi katsomaan esimerkiksi tennistä.

Eila-serkun kilpailu koukutti

Mikä naisista on tehnyt pitkän linjan penkkiurheilijoita? Minna Mäkinen selittää asiaa serkullaan Eilalla, joka harrasti yleisurheilua ja oli kansallisen mestaruustason korkeushyppääjä. Mäkinen seurasi serkkunsa kisoja televisiosta ja kisakatsomosta.

– Eilasta se kaikki lähti, olin ehkä viisivuotias, Mäkinen laskee.

– Eila hyppäsi Suomen ennätyksen vuonna 1970 ja jos mä olen nyt 51-vuotias, on tässä takana jonkin verran penkkiurheilu-uraa, nainen nauraa.

Eija Tuovisen lapsuudenkodissa seurattiin paljon jääkiekkoa, elettin 60-luvun loppua ja 70-luvun alkua. Minna sen sijaan oli lapsuuden kodissaan ainoa joka katsoi urheilua.

Sillä voi saada miehiltä miltei kunnioitusta, kun he huomaavat, että tuo oikeasti tietää jotain.

Eija Tuovinen

– Toiset nuoret kuunteli musiikkia ja heillä oli artistien kuvia huoneensa seinillä. Minulla oli urheilijoiden kuvia. Keräsin lehtileikkeitä urheilusta, aina kun oli MM-kisat tai muut, tein leikekirjoja, Minna Mäkinen kertoo.

Kisakäsityöt esiin!

Minna pystyy keskittymään sohvalla, penkkiurheilijan kisakatsomossa paremmin "kisakäsityön" kanssa. Rion olympialaisten aikaan työn alla on useita projekteja. Ajatukset eivät vaella, kun käsissä on käsityö.

– En pysty katsomaan televisiota ilman käsitöitä. Kudon sukkia, nyt on villatakki tulossa, puuvillapaita kaverille, pikkusukkia työkaverin vauvalle.

Eijakin tekee käsitöitä. Urheilua katsoessa kavereiden kanssa juodaan kahvia, miehet sen sijaan nauttivat olutta.

Molemmille naisille penkkiurheilu osana arkea ja elämää on luontevaa. Herättääkö se kuitenkin hämmennystä kanssaeläjissä?

– Osa miehistä ihmettelee, naiset ihmettelevät enemmän. Sillä voi saada miehiltä miltei kunnioitusta, kun he huomaavat, että tuo oikeasti tietää jotain, Eija miettii.

Minna sen sijaan ei ole ajatellut koko asiaa mies–naisasiana.

– En ole kokenut sellaista reaktiota, tai itse tulkinnut niitä mies- ja naiskysymyksestä lähteväksi.

Penkkiurheilijoita haastatteli Minna Matintupa.

Lähteet: Katsojalukutiedot: Finnpanel Oy, comScore – Yle

Lue seuraavaksi