Kemin Elävä lähde pulppuaa edelleen puhdasta juotavaa

Vuonna 1975 Kemin Elävä lähde muutettiin monien vaiheiden jälkeen vedenottamoksi. Elävästä lähteestä tulee vielä nykyäänkin ylivirtauksena hiekkapohjan kautta luonnonojaan vettä, jota näppärä nappaa erillisellä astialla nautittavaksi.

Keminmaa
Pullotettua elävän lähteen vettä vuodelta 1975
Kati Siponmaa / Yle

Kemin Elävä lähde sijaitsee pohjavesialueella Elijärventien läheisyydessä. Takavuosina tiellä oli runsaasti kulkijoita vesiastiat mukanaan. Nykyään kotitalouksissa on tarjolla hyvälaatuista hanavettä talousvedeksi, joten vedenhakureissuja ei ole tarvinut tehdä.

Lähdevettä olisi kyllä vieläkin mahdollista saada omaan astiaan, koska nykyään Keminmaan Vesi Oy:n vedenottamona toimivasta lähteestä purkautuu ylivirtaavaa vettä luonnonojaan.

– Ylivirtaavaa vettä voi edelleen tuosta napolla ottaa, Keminmaan Vesi Oy:n toimitusjohtaja Esa Rauhala sanoo ja näyttää aidatun alueen kupeesta pulppuavaa vettä.

Esa Rauhala evälää lähteellä
Rauhala nappasi lähteestä pullollisen raikasta lähdevettä. Vasemmassa kädessä on historiallinen vesipullo.Kati Siponmaa / Yle

– Se talvisinkin käytössä ollut ottomahdollisuus tästä taannoin poistettiin, niin täällä ei ole sen koommin vedenhakijoita juuri näkynyt, tietää Rauhala.

Lähdevettä hanasta

Keminmaalaiset saavat tietyillä alueilla nauttia lähdevedettä suoraan hanasta. Rauhalan mukaan puhdasta hanavettä kiitetään mausta ja terveellisyydestä, joskin toisinaan tulee palautetta kalsium- ja magnesiumsuolojen määrästä johtuvasta veden kovuudesta.

– Keminmaahan, Lautiosaareen ja Laurilaan tästä otetaan 500 kuutiometriä vuorokaudessa.

Mutta totuushan on, etteivät mitkään putkistot paranna veden makua, vaan se on herkullisimmillaan suoraan luonnossa nautittuna. Vaikka nykyään kotitalouksien käytössä on hyvälaatuista hanavettä, niin yhden käyttötarkoituksen Rauhala lähdevedelle keksii.

– Olisihan se aivan upeaa, että juhlissa tai illanistujaisissa olisi suoraan lähteestä haettua vettä pöydässä.