HPK:n uusi luotsi nostaa pelaajien rimaa: hyvään ei pidä tyytyä

HPK:n uusi päävalmentaja Antti Pennanen odottaa jo malttamattomana tulevia harjoituspelejä ja kauden alkua. Pennanen sanoo joukkueensa olevan kohtuullisen hyvässä iskussa kauden alussa. Tämä ei kuitenkaan miehelle riitä – pelaajiltaan Pennanen vaatii loistavaa tasoa.

urheilu
Antti Pennanen
HPK

Hämeenlinnan pallokerho on päävalmentajansa mielestä kohtuullisen hyvässä vaiheessa, kun kauden alkuun on aikaa noin kuukausi. HPKn:n joukkueesta uusia pelaajia on yli puolet, samoin koko valmennusjohto on uusi. Totuttelemista ja oppimista siis riittää puolin ja toisin.

Viime viikolla saatujen testitulosten perusteella päävalmentaja Antti Pennanen sanoo osan pelaajistaan olevan hyvässä kunnossa ja osalla on vielä toivomisen varaa.

– Olisin toivonut, että tällä puolella oltaisiin jo vähän edellä tässä asiassa, mutta tässä kohtaa nyt näin. Liigatasolle ne ovat hyviä tuloksia, mutta me haluaisimme tulosten olevan loistavat, jotta saisimme sieltä kilpailuetua.

Päävalmentaja Antti Pennanen on hyvin kunnianhimoinen ja vaativakin joukkueensa suuntaan. Oppia ja statusta hänelle on kertynyt muun muassa työskentelystä Jukka Jalosen kumppanina nuorten maailmanmestaruuteen yltäneessä joukkueessa. HPK:sta Pennanen aikoo rakentaa entistä kovemman ja ammattimaisemman.

Liigatasolle ne ovat hyviä tuloksia, mutta me haluaisimme tulosten olevan loistavat.

Antti Pennanen, HPK:n päävalmentaja

–Pelaajakehitystyö on oikeastaan keskiössä. Se on ainut asia, millä voimme hankkia kilpailuetua. Toinen on tietenkin pelin kehitystyö, sillä peli menee koko ajan valtavasti eteenpäin ja me halutaan olla siinä edelläkävijöitä. Se ei tietenkään ole helppoa, koska Suomen liiga on on taktisesti hyvä liiga, ja täällä on hyviä taktisia valmentajia.

Kolmantena asiana Antti Pennanen haluaa nostaa esiin identiteetin vahvistamisen.

– Se HPK:n identiteetin vahvistaminen on tärkeää ja siihen liittyy vahvasti ammattimaisuus. Se, että meidän toiminta on ulkopuolelta katsottuna ammattimaista jokaisella osa-alueella. Jos me näissä kolmessa onnistutaan niin kyllä me sitten jollain aikajänteellä myös menestytään.

Pennanen muistuttaa vielä, että pienen seuran budjetti ei ihmeisiin silti riitä.

– Kun me hankitaan pelaajia niin meidän pitää hankkia tulevaisuuden tähtipelaajia. Me ei voida hankkia viime vuoden huippupelaajia, koska siihen meidän budjetti ei veny.

Kaupungilla on huhutttu, että tahti HPK:ssa on muuttunut ja rima on vedetty korkealle.

– Kyllä koetetaan vetää sitä vaatimustasoa ylemmäs, että pelaajatkaan ei tyytyisi siihen hyvään vaan miettisivät missä mä voin mennä vielä paljon eteenpäin ja miten voisin nousta kansainväliselle tasolle, sanoo Antti Pennanen

Paluu kotiin - valmiimpana valmentajana

Antti Pennanen tulee HPK:n ruoriin Mikkelistä Jukureiden päävalmentajan paikalta. Tätä ennen hän on valmentanut muun muassa HPK:n junioreita, Helsingissä HIFK:ta ja ollut osa Jukka Jalosen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen valmennustiimiä. Millainen valmentaja kotiin saapuu?

– Valmiimpi ja kokeneempi. Valmentaja, jolla on nyt kaksi lasta ja jolle on paljon asioita tapahtunut. Matkalla on ollut paljon tiukkoja tilanteita, joissa on koeteltu ja niissä paikoissa on ollut mahdollisuus kasvaa, pohtii Pennanen.

Antti Pennanen on saanut uransa varrella tehdä töitä monen huippuvalmentajan kanssa. Silti mies luottaa omaan juttuunsa.

– Kyllä se on se lähtökohta, että omaa polkuansa pitää vahvasti tehdä. Mutta kyllä mä haluan pitää silmäni auki ja avoinna maailmalle ja haen paljon oppia muista lajeista. Tänä kesänä olen paljon puhunut jalkapalloihmisten kanssa. Tietenkin paljon oppia on antanut esimerkiksi Jalosen työskentelyn seuraaminen - miten hallitaan kokonaisuutta ja miten siedetään painetta.

Joukkueessa on monenlaisia persoonia ja valmentaminen vaatii hyvää ihmistuntemusta ja johtajuutta.

– HIFK-ajoista lähtien siis viimeiset neljä vuotta olen käyttänyt työnohjaajaa, jonka kanssa käydään kuukausittain keskusteluja siitä, miten sitä maailmaa pystyisi hallitsemaan. Kyllä siihen johtajuuteen on panostettu paljon ja uskon, että se myös näkyy johtamisessani.

Päävalmentajan tukena ja apuna HPK:n kopissa on kokeneiita pelaajia kuten Niko Kapanen ja Juho Keränen. Pennasen mukaan heidän roolinsa on merkittävä.

– Valmentaja näyttää tietenkin ison suunnan, mutta tarvitaan kokeneita pelaajia, jotka vievät viestiä eteenpäin kopissa. Ovat siellä totuudenpuhujina, joita kaivataan aina.

Antti Pennanen ja HPK ovat solmineet kolmen vuoden sopimuksen.

– Kyllä mä pettynyt olen jos me ei play offseissa ensi keväänä olla. Meillä on vahva luotto siihen, että kyllä me menestytään, uskoo päävalmentaja Antti Pennanen.