1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Laihuus saattaa lisätä vanhusten riskiä sairastua Alzheimeriin

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan alhainen painoindeksi voi altistaa ikääntyneet ihmiset Alzheimerin taudille. Myös Suomessa tehdyissä tutkimuksissa on saatu samanlaisia tuloksia. Toistaiseksi ei tiedetä, miksi kilot ovat hyväksi vanhusten aivoterveydelle, mutta haitaksi keski-ikäisille.

Kuva: AOP

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan niillä  62–90-vuotiailla, joiden painoindeksi on alhainen, on myös eniten beta-amyloidiproteiinia aivoissa. Beta-amyloidin lisääntymistä pidetään yhtenä ensiaskeleena Alzheimerin taudin kehittymisessä, joka johtaa muistin heikkenemiseen.

– Tämähän oli hirveän hyvä tutkimus, kun siinä on voitu myös tehdä aivojen amyloidikuvantamista. Silloin on nähty, miten paino suhtautuu siihen, miten amyloidia kerääntyy aivoihin, arvioi neurologian professori Hilkka Soininen Itä-Suomen yliopistosta.

Keski-iässä laihtuminen altistaa dementialle

Amerikkalaistutkimuksen tulos ei ollut yllätys suomalaistutkijalle.

– Aiemmin on toisissakin tutkimuksissa osoitettu täällä Kuopiossa, että jos mitataan paino keski-iässä viisikymppisenä ja vaikkapa seitsemänkymppisenä, niin nämä henkilöt, joilla paino laskee eniten, ovat suurimmassa riskissä sairastua dementiaan, sanoo professori Hilkka Soininen.

Aivojen terveyden kannalta vanhana ei siis kannata olla liian laiha. Ylipaino puolestaan altistaa muille sairauksille. Aivojen kannalta paino onkin monimutkainen asia.

– On mielenkiintoinen juttu, että keski-iässä ylipaino lisää riskiä sairastua vanhuusiän dementiaan, mutta sitten kun mennään vanhempiin ikäryhmiin, asia kääntyy päinvastoin, Soininen sanoo.

Hyvä ravinto pitää aivot skarppina kaiken ikäisillä

Tutkijat eivät vielä tiedä, miksi laihuus on yhteydessä beta-amyloidin määrään aivoissa. Yksi mahdollinen selitys on alhaisen painoindeksin yhteys ikääntyneiden yleiseen haurauteen. Siihen kuuluu alhaisen painon lisäksi liikkeiden hidastuminen ja lihasvoiman väheneminen.

Alzheimer-asiantuntijan mukaan laihduttamisen tai lihottamisen sijaan huomio pitäisi keskittyä terveelliseen ja riittävään ravintoon:

– On tietenkin tärkeää ikäihmisillä huolehtia, että ravinto on riittävää. Jos tulee puutostiloja vitamiineista ja energiavajetta, se huonontaa entisestään aivotoimintoja.

Tuoreimman tutkimuksen tekivät Massachusetts General Hospital ja Brigham and Women's Hospital. Tutkimukseen osallistui 280 tervettä 62–90-vuotiasta.