"Romantiikka on hölmöille" – tällaista Jane Austenia ei ole aikaisemmin nähty

Brittikirjailija Jane Austen kiinnostaa jälleen elokuvissa ja tv:ssä. Nyt kaivetaan esiin Austenin vähemmän tunnettuja teoksia tai sovitetaan klassikkoja zombiversioiksi. Espoo Ciné -festivaalilla nähdään päätöselokuvana ensimmäinen filmatisointi Jane Austenin nuoruudentyöstä.

elokuvat
Kohtaus Love and friendship -elokuvasta.
Atlantic film

Olisikohan vuonna 1775 syntynyt brittikirjailija Jane Austen osannut aavistaa, että parinsadan vuoden päästä hänen kirjojensa hahmot elävät zombihyökkäyksen keskellä.

Nyt Austen on taas pinnalla. 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa tehtiin komeita Austen-epookkeja elokuviin ja tv:seen, tällä kertaa brittikirjailija teokset ovat tehneet uuden tulemisen faniuden sävyttämänä.

– Elokuvan ja tv:n tekijät eivät niinkään halua tehdä uusiksi pääteoksia. Nyt käsitellään Austen-faniutta. Esimerkiksi pari vuotta sitten nähtiin hervoton ja sydämellinen sarja Austenland amerikkalaisesta maanisesta Austen-faniudesta, sanoo itsekin fani, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin suunnittelija Anna Möttölä.

Zombi- ja salapoliisiversioita

Moni uusi sarja tai elokuva perustuu fanien kirjoittamiin jatko-osiin ja uusiin versiointeihin Austenin teoksista. Kirjailijan maailmaa on sovitettu esimerkiksi dekkariksi tai zombikauhuksi.

Espoo Cinéssä Suomen ensiesityksensä saava Love & Friendship _-elokuva puolestaan tuo valkokankaille Austenin vähemmän tunnetun romaanin _Lady Susan. Päähenkilönä on leskeksi jäänyt onnenonkijanainen, joka pyrkii löytämään varakkaan miehen joko itselleen tai tyttärelleen. Love & Friendship on ensimmäinen elokuva kirjan pohjalta.

Romaani julkaistiin alun perin vasta Austenin kuoleman jälkeen.

– Austen suhtautui kunnianhimoisesti kirjoittamiseen, mutta oli myös aika vaatimaton tyyppi.Lady Susanoli hänen nuoruuden töitään. Austen ei saanut kaikkia romaanejaan heti julki, kustantajat lähettivätYlpeys ja ennakkoluulo-teoksenkin takaisin paluupostissa, Möttölä sanoo.

Kohtaus Love and friendship -elokuvasta.
Love & Friendship -elokuva on ensimmäinen elokuvasovitus Jane Austenin Lady Susan -romaanista.Atlantic film

Kumppanin etsiminen ja rahahuolet eivät mene muodista

Love & Friendship -elokuva käsittelee etenkin sitä, mitä mahdollisuuksia naisella on pärjätä 1700-luvun yhteiskunnassa ilman aviomiestä. Päähenkilön vihjataan harrastavan paheksuttua avioliiton ulkopuolista seksiä.

– Elokuva tuo esiin aika erilaisen Austenin. Siinä on todella kriittisiä ja ilkikurisia kommentteja naisen asemasta tuohon aikaan. Tässä ajassa varmasti puhuttelevat sosiaalisen elämän pelit ja rakkaus välineenä. Se Austen, jota nyt halutaan, ei ole pökerryttävän romanttinen. Elokuva sanoo, että romantiikka on hölmöille, kertoo Möttölä.

Möttölän mielestä Austenin teokset kestävät aikaa monesta syystä. Olennaisinta on, että kirjailijan teemat ovat aina ajankohtaisia. Ystävyys, parin löytäminen, toimeentulo ja maine liikuttavat yhä. Sanallinen nokkeluus ja huumori, samaan aikaan lempeänä ja pisteliäänä, ovat myös Austenin tavaramerkkejä.

– Jotkut sanovat, että kirjoissa halutaan vain mennä naimisiin. Mielestäni siinä mennään todella kauas kirjojen tarkoituksesta, Möttölä huomauttaa.

Mitä omia salaisuuksia Austenilla oli?

Austenin tuotanto elää yhä ympäri maailmaa ja kirjoista on tehty Bollywood-versioitakin. Myös kirjailijan persoonaa kiinnostaa, elokuviin on saapumassa myös elämäkertoja. Teossa on esimerkiksi faktasta ja fiktiosta ammentava elokuva Jane by the Sea.

Austen innostaa feministisenä hahmona, mutta myös pappisperheessä hiljaista elämää viettäneen kirjailijan salaisuudet kiinnostavat.

– Austen eli naimattomana koko elämänsä. Hän myös sairasti lopussa aika pitkään, kuolema oli tavallaan traaginen loppu. Austen oli hyvin pidetty perheessään, hyvin sanavalmis ja lahjakas, sanoo Möttölä.

Love & Friendship nähdään Espoo Cinén päätöselokuvana 28.8. Elokuva saa maanlaajuisen ensi-iltansa elokuvateattereissa 23.9.